Van donderdag 26 tot en met zondag 29 januari 2012 vindt de tweede editie van het Lichtfestival Gent plaats in de binnenstad van Gent. Het gratis evenement trok vorig jaar niet minder dan 200.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Een overdonderend succes dat de stoutste verwachtingen ruimschoots overtrof. Wie erbij was, herinnert zich de gevel van het oude postgebouw die werd omgetoverd tot een sprookje met dansende aapjes, penseelstreken van licht en een tot leven gewekt gebouw. Ook speelse lichtgevende eendjes op het water, een lichtveld van bloemen, het brandende belfort en experimentele lichtspektakels zorgden voor verwondering in de drie koude Gentse nachten op de ruim vijf kilometer lange lichtroute. Dat er een vervolg zou komen, stond in de sterren geschreven. Op grote vraag van het publiek wordt dit festival trouwens met een dag verlengd. Een bruisende vierdaagse dus. De Gentse nachten vormen opnieuw het decor voor verrassend spektakel, ingenieuze installaties, spectaculaire performances en mooie evenementen gebaseerd op licht.
Dit jaar heeft het lichtfestival als thema ‘Geluk’. Niet toevallig want in 2012 viert Gent het Maeterlinckjaar. Op 9 november 1911 verleende de Zweedse Academie de Nobelprijs literatuur aan de auteur van Gentse origine Maurice Maeterlinck. Hij blijft tot vandaag de enige Belgische schrijver die deze eer te beurt viel. Dat zijn geboortestad Gent een onmiskenbare rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van zijn literair talent bleef lang onopgemerkt. In 1948 publiceerde Maeterlinck het charmante Bulles Bleues, met jeugdherinneringen aan zijn geboortestad. Het is echter het magische sprookje ‘L’Oiseau bleu’, de Blauwe Vogel, dat over geluk gaat. Het is een verhaal over het meisje Mytyl en haar broertje Tyltyl. Zij zijn op zoek naar de Blauwe Vogel, want van een fee hebben ze gehoord dat ze daarmee hun zieke buurmeisje kunnen genezen. Op hun zoektocht maken ze spannende avonturen mee, maar ze kunnen de Blauwe Vogel niet vinden. Als ze weer thuis komen besluiten ze om hun eigen, witte duif aan het buurmeisje te geven. En dan gebeurt er iets merkwaardigs: de duif wordt blauw en het buurmeisje geneest. Moraal van het verhaal: door iets van jezelf te geven, breng je een ander geluk. Kunstenaars voor het Lichtfestival 2012 kunnen ‘Geluk’ als inspiratiebron gebruiken voor hun installaties.
De Stad Gent realiseert al meer dan tien jaar het lichtplan in Gent aan een investeringsritme van 500.000 euro/jaar. Rationeel energieverbruik is een wezenlijk onderdeel bij de realisatie van het plan. De doelstelling is dubbel: zowel een aanzienlijke milieuwinst boeken als een forse besparing op de energiefactuur realiseren. Sinds 1999 heeft Gent al verschillende REG-acties op het gebied van openbare verlichting uitgevoerd. Het resultaat was een gecumuleerde besparing van meer dan 18.700.000 KWh. Dit betekent een besparing van 11% op het totaalverbruik tegenover het referentiejaar 1999.
De Stad Gent heeft zich een nieuw streefdoel gesteld om vanaf 2010 over een periode van vier jaar een bijkomende REG-actie uit te voeren. Die moet tegen 2013 een bijkomende besparing van 20% opleveren en aldus de REG-doelstellingen op het gebied van openbare verlichting vroegtijdig realiseren. Het lichtplan is hierbij de leidraad. Tijdens de eerste editie van het Lichtfestival Gent was de toename van het energieverbruik nauwelijks merkbaar. Verschillende maatregelen droegen hiertoe bij. Zo werden in samenspraak met de bevoegde diensten op bepaalde locaties andere verlichtingsbronnen (straatverlichting, horecazaken, reclame, enz.) gedoofd. Daarnaast gebruikte de organisatie voor de lichtkunstwerken zo veel mogelijk projectoren met energiezuinige led-lampen. Dit jaar wil de Stad Gent deze lijn doortrekken. Zo verbruikt het immense kunstwerk van De Cagna in de Belfortstraat met 55.000 led-lichtjes slechts 25 kWh. Gedurende deze tweede editie steunt de Stad Gent het project ‘Solar zonder grenzen’. Die organisatie wil ontwikkelingslanden bijstaan door het plaatsen van zonnepanelen voor gemeenschapsdoeleinden zoals ziekenhuizen, scholen, weeshuizen, watervoorzieningen, enz. in dorpen waar geen – of zeer gebrekkige – elektriciteit aanwezig is. Meer info op de website www.solarzondergrenzen.be
Vanaf vrijdag 13 januari 2012 kan men gratis de Lichtfestival app downloaden. Men vindt er in één oogopslag het complete programma, een plattegrond om de weg niet te verliezen en info over elk lichtkunstwerk. Zie https://market.android.com
Praktisch
Donderdag 26 tot en met zondag 29 januari 2012, telkens van 18 tot middernacht
(24 uur). Het lichtfestival vindt plaats in het historische centrum van Gent. Het parcours loopt langs vele historische plekken en monumenten. Op het traject is er tijd voor een hapje en een drankje. Het parcours is gratis te bezoeken.
Geleide bezoeken kan men reserveren bij:
- Gandante vzw, Waterlelielaan 1, 9032 Gent-Wondelgem, tel. 09 375 31 61,
- Gentse Gidsen, Godshuizenlaan 2b, 9000 Gent, tel. 09 233 07 72,
- Ghent-Authentic, Keizer Karelstraat 97/201, 9000 Gent, gsm 0498 10 99 61,
- Vizit, Corduwaniersstraat 4a, 9000 Gent, tel. 09 233 76 89, fax 09 225 23 19,
-Een rondvaart kan men reserveren bij Gent Watertoerist, tel. 09 269 08 69, e-mail info@gent-watertoerist.be
Vervoer
Met de auto de stad in tijdens het Lichtfestival is niet aan te raden. Men riskeert zich vast te rijden in de drukte en een parkeerplaats vinden wordt geen makkelijke klus.
Men kan beter het openbaar vervoer gebruiken. Handige routeplanners voor het openbaar vervoer staan op de websites www.nmbs.be of www.delijn.be .
Men kan ook de fiets nemen. De gemakkelijkste fietsroute kan men plannen op de website www.gentfietst.be. Heel wat extra fietsstallingen zijn voorzien.
Wie toch met de auto komt, kiest voor een van de vele Park&Rides. De P&R parking van Flanders Expo en Gentbrugge zijn beschikbaar.
Aan de B-parking van het station kan men parkeren aan het voordeeltarief van 5 euro in plaats van 9 euro.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten