Van 26 tot en met 29 januari 2012 vindt de tweede editie van het Lichtfestival plaats in de binnenstad van Gent. De UGent is partner van het festival en stelt de Aula en de tuin van de Emile Braunschool open voor dit feestelijk evenement. Tijdens het festival zullen wetenschappers van de vakgroep Geografie van de UGent de drukte en het verplaatsingsgedrag van de festivalgangers onderzoeken. Bezoekers die dat willen, kunnen hun route daaraan aanpassen. Wetenschappers van de vakgroep Geografie voeren onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van mensen op grote manifestaties. Eerder deden zij al metingen op onder andere Rock Werchter en tijdens de Gentse Feesten.
Het onderzoek bestaan erin dat Bluetooth apparaten (gsm's, pda's, laptops, …) passief getracked (gevolgd) worden door middel van over de site verspreide Bluetooth scanners. Zo vormen de onderzoekers zich een beeld van de stromen en het verplaatsingsgedrag van bezoekers aan het Lichtfestival. Zo wordt bijvoorbeeld gemeten hoe lang bezoekers binnen blijven in de St-Baafskathedraal en welke route ze volgen tijdens het festival. Festivalbezoekers die dat willen kunnen onmiddellijk voordeel halen uit het onderzoek. In de St-Niklaaskerk wordt bij het infopunt op een groot scherm met kleurcodes in real time weergegeven hoe druk het is op de verschillende locaties en wat de wachttijd is aan de Aula. Zo kunnen bezoekers hun route aanpassen om de grootste drukte te vermijden.
In de Aula van de UGent (Voldersstraat 9) zijn de kunstenaars van Mr.Beam aan het werk. Mr.Beam is een Nederlands animatieteam dat bekendstaat voor haar projectieshows die gedetailleerd gebruik maken van de bestaande architectuur. Zo wordt een ruimtelijke ervaring gecreëerd voor de bezoeker, waarbij de combinatie van beeld en geluid een zeer grote rol speelt. Dit wordt een indrukwekkend samenspel van klank en licht in de imposante inkom van de Aula van de Universiteit Gent.
In de tuin van de Emile Braunschool (Voldersstraat) wordt een kunstwerk van Stephen Verstraete (Sint-Lucas) geïnstalleerd. Bliksemschichten zonder onweer. Het werk maakt gebruik van het natuurkundig fenomeen. Hierbij wordt tussen twee elektroden onder hoogspanning een boog getrokken van elektriciteit (vonk, bliksem) die naarmate de elektroden opwarmen, stijgt en duidelijker zichtbaar wordt en vervolgens opgaat in de lucht. Hierna start het proces opnieuw. De wisseling in frequenties zorgt voor een magnifiek schouwspel van in de lucht opgaande bliksemschichten.
woensdag 25 januari 2012
UGent brengt drukte op Lichtfestival in kaart
Gepost door Guido Van Peeterssen op 08:37
Labels: Aula, Emile Braunschool, Lichtfestival Gent, UGent
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten