donderdag 23 september 2010

UGent toont marien onderzoek op Nacht van de Onderzoekers

Op vrijdagavond 24 september trekken heel wat biologen van de Universiteit Gent naar Bozar in Brussel om deel te nemen aan de Nacht van de Onderzoekers. Die staat in het teken van het internationaal jaar van de biodiversiteit. Tijdens de Nacht van de Onderzoekers kan het brede publiek kennis maken met onderzoekers en hun werk. De UGent pakt dit jaar uit haar marien biodiversiteitsonderzoek. Het werk van onderzoekers is niet altijd even gekend, terwijl het interessant en zeer belangrijk is. Ook stereotypes over onderzoekers als verstrooide professoren of saaie mannen in labojas blijven her en der opduiken. Op de Nacht van de Onderzoekers laten tientallen wetenschappers uit Belgische onderzoeksinstellingen je daarom kennismaken met hun onderzoek, met hun drijfveer en passie, en met wat biodiversiteit betekent in ons dagelijks leven. De UGent stelt tijdens de Nacht van de Onderzoekers samen met het Vlaams Instituut voor de Zee haar marien biodiversiteitsonderzoek voor. Je kunt er stukjes kwal proeven, meevaren met een minionderzeeër naar de bodem van de oceaan, kennismaken met de ingenieurs van de Noordzeebodem, de duistere diepzeewereld gadeslaan, zelf testen hoe zeewier gebruikt wordt in de moleculaire keuken en ontdekken hoe micro-algen wel eens dé teelt van de toekomst zouden kunnen worden. In de “biozone zee” krijg te ten slotte ook een heus stukje mangrove en enkele lichtgevende kwallen te zien.

Oceanen bedekken 70% van de aarde en kennen een hogere biodiversiteit dan op het land. Dat komt omdat het leven in zee veel ouder is. Veel van die mariene biodiversiteit moet nog in kaart gebracht worden, maar ook de zee dreigt een deel van haar rijkdom te verliezen. Naast de vis op ons bord, levert de zee ons tal van (bio)grondstoffen voor industriële toepassingen. Daarnaast spelen mariene organismen een sleutelrol in de regulatie van het klimaat door opname van CO2. Het is duidelijk dat biodiversiteit essentieel is voor het leven op aarde en dat een duurzame exploitatie van de zee een noodzaak is. Naast de zee kun je tijdens de Nacht van de Onderzoekers ook andere biozones bezoeken: de stad, de rivieren, het bos & land, de eilanden en biodiversiteit & leefmilieu. Verder staan er wetenschapsshows en experimenten op het programma, Frank De Winne komt langs om zijn verhaal te vertellen en de avond wordt afgesloten met een grote fuif.

De Nacht van de Onderzoekers is een samenwerking tussen Federaal Wetenschapsbeleid en een 11-tal wetenschappelijke instellingen uit België, waaronder de UGent. Europa, het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en Research in Brussels zorgen voor de financiële ondersteuning. Het evenement kadert in een breder initiatief van de Europese Commissie. Elk jaar op de laatste vrijdagavond van september worden met haar steun in heel Europa publieksevenementen georganiseerd waarop onderzoekers en hun werk in de kijker worden gezet. Praktisch: Nacht van de Onderzoekers: “Laat je biologeren door wetenschap”, op vrijdag 24 september 2010 van 18 tot 24u in Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel.
Gratis toegang. www.nachtvandeonderzoekers.be

Geen opmerkingen: