maandag 4 april 2011

Station Kortrijk maakt deel uit van Blue-bike netwerk

Het station van Kortrijk maakt vanaf 24 mei 2011 deel uit van een netwerk van 35 stations waar abonnees gemakkelijk een Blue-bike deelfiets kunnen huren, zonder tijdverlies met formulieren. Sneller en handiger dan een klassieke huurfiets, en voor regelmatige gebruikers bovendien goedkoper. Treinreizigers krijgen zo een bijkomend alternatief voor het laatste stukje van hun traject. Een treinreis hoeft vanaf nu niet meer te stoppen aan het station. Toch niet voor abonnees van Blue-bike. De goed onderhouden, comfortabele Blue-bike deelfietsen zijn het ideale vervoermiddel van het station naar de eindbestemming: op bezoek bij “de bomma”, een lunchmeeting, een namiddagje shoppen in een andere stad.

Fietsen in de stad is trouwens hot. Je vindt tegenwoordig deelfietsen in grootsteden als Rome, Barcelona en Parijs. Of, dichter bij huis: in Brussel en binnenkort ook in Antwerpen. Een voordeel van Blue-bike is dat hun abonnees meteen aan stations in 35 steden en gemeenten een fiets kunnen huren. Dit past perfect binnen een nieuw concept van mobiliteit dat de NMBS Holding wil promoten, de “genetwerkte” mobiliteit. Een reiziger kan op elk moment uit een waaier van mogelijkheden kiezen welke vervoersoplossing op dat moment het best bij hem of haar past: te voet, met de bus of tram, met een (deel)auto en nu dus ook met een deelfiets van Blue-bike. Het station is hét kruispunt bij uitstek van deze verschillende vervoersmodi.

Hoe werkt het nu? Klanten abonneren zich vooraf via www.blue-bike.be. Met een persoonlijke kaart halen ze hun fiets af in een fietspunt, waar zowel de kaart als de fiets worden gescand. En klaar! De fiets wordt teruggebracht in hetzelfde station, en betalen gebeurt aan het einde van de maand per domiciliëring. Een uitlening geldt voor de rest van de dag, en kost beduidend minder dan een ritje met een klassieke huurfiets. Van bij het begin zijn er meer dan 1000 fietsen in gebruik, dus zal er altijd wel eentje beschikbaar zijn. Uitlenen kan tijdens de openingstijden van de fietspunten, elke werkdag van 7u tot 19u. Terugbrengen moet in hetzelfde fietspunt, maar kan ook na sluitingstijd.

De fietspunten

De Blue-bikes zijn te vinden aan de fietspunten van de stations, alle weekdagen open van 7 tot 19u. Fietspunten zijn steeds initiatieven uit de sociale economie. Er worden niet alleen Blue-bike fietsen verdeeld: de werknemers houden ook toezicht op de fietsenstallingen van de stations en voeren kleine reparaties uit. Zo willen ze het gebruik van de fiets in combinatie met het openbaar vervoer promoten. Meer informatie over de deelfietsen op www.blue-bike.be

Geen opmerkingen: