vrijdag 14 januari 2011

Bovengronds dagparkeren aan Gentse Sint-Pietersstation afgeschaft

Luifel 02De grootschalige en langdurige werken in het kader van het project Gent Sint-Pieters brengen onvermijdelijk hinder met zich mee, waaronder ook een grote parkeerdruk. De parkeerdruk in de buurt van het station is vanwege de vele pendelaars sinds jaar en dag heel hoog. Vooral de bewoners en de lokale handelaars dragen hiervan dagelijks de gevolgen. Nu Parking Station de deuren opende, neemt de Stad Gent enkele maatregelen om langparkeren op de openbare weg in deze buurt te ontmoedigen ten voordele van het ondergronds parkeren. Zo schaft het stadsbestuur vanaf 1 februari het dagparkeren af en komt er een halvedagtarief in de plaats (5 uur parkeren voor 2 euro). Kortparkeren kan maximum 2 uur voor 1,60 euro. Op die manier moeten de plaatsen op de openbare weg regelmatiger vrijkomen voor de bewoners en klanten van de lokale handelaars.

Nu Parking Station open is, zijn er betere parkeeralternatieven voor langparkeerders dan op de openbare weg. De Stad Gent past op 1 februari dan ook de parkeertarieven op straat aan om dit te stimuleren. In het nieuwe parkeerregime in de stationszone is het niet meer mogelijk om een dagticket te nemen. De parkeerder moet ofwel een halvedagticket voor 5 uur parkeren aankopen voor de prijs van 2 euro, ofwel een kortparkeerticket dat begrensd is tot maximum 2 uur. Het kortparkeerticket voor 2 uur kost 1,60 euro. Deze straten bakenen de zone af waarbinnen dit specifieke parkeerregime van toepassing is: Koningin Fabiolalaan, Sportstraat, Zuiderdoorgang, Eedverbondkaai, Ijzerlaan, Kortrijksesteenweg, Ganzendries, Tuinwijklaan en Voskenslaan.

Wie wil langparkeren, kiest dus best voor Parking Station of voor P+R Flanders Expo. Het stadsbestuur hoopt hiermee de parkeerdruk in de stationsomgeving wat in te dijken. Door langparkeerders te stimuleren om in de parking of op P+R Flanders Expo te parkeren, komen de plaatsen op de openbare weg regelmatiger vrij voor de bewoners en klanten van de lokale handelaars. De wijziging van de parkeertarieven is een van de maatregelen binnen het Civitas project. Dat project ondersteunt steden in hun duurzaam mobiliteitsbeleid. Gent speelt hierin een belangrijke rol.

Geen opmerkingen: