zondag 23 januari 2011

Euthanasieklinieken: een goed idee?

De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) wil euthanasieklinieken oprichten, net zoals in Nederland waar die ideeën eveneens geformuleerd worden. Dat ook in het pluralistische Nederland dit debat woedt, toont dat het debat verder gaat dan het onderscheid katholiek versus vrijzinnig. Koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen neemt stelling en vindt de oprichting van euthanasieklinieken geen goed idee. Euthanasie kadert in een geheel van beslissingen die een hoog ethisch gehalte hebben. Euthanasie hieruit afzonderen is fout want het zorgproces wordt samen met de patiënt, familie en de artsen besproken. Moeilijke medische beslissingen worden in samenspraak genomen. Patiënten ondoordacht verplaatsen naar dergelijke kliniek doorbreekt dit proces.

Volgens Zorgnet Vlaanderen verenigt meer dan 500 voorzieningen en aanvaard niet dat de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging laat uitschijnen dat in die voorzieningen euthanasie geweigerd wordt en dat de wet er niet wordt nageleefd. Die bewering wordt nooit hard gemaakt. In werkelijkheid wordt die vraag niet zomaar verworpen, maar wel telkens opnieuw zorgvuldig overwogen. Daarbij wordt ook gezocht naar alternatieven zoals palliatieve zorg, comfortzorg, sedatie etc. Euthanasievragen zijn dan ook erg delicate vragen die je niet op één, twee, drie kunt afhandelen als ging het om een bestelling bij de bakker. De eindelevenszorg vraagt een concrete aanpak waarbij je twee extremen moet vermijden: de medische hardnekkigheid en het banaliseren van euthanasie.

De vraag is natuurlijk of de vraag naar euthanasie de uiteindelijke en gegronde wens is van alle betrokkenen. Een eenvoudige beslissing om van ziekenbed te verhuizen koppelen aan de verwachting om nog snel zo een zware beslissing te nemen is wellicht voorbarig. Aan de andere kant kan een patiënt (of zijn omgeving) ook terecht beslissen dat verder lijden nutteloos is. Zolang het enige doel van deze beslissing maar niet uitdraait op de uitvoering een Snel-sterf wet.

Geen opmerkingen: