donderdag 8 september 2011

Mobistar vernieuwt zijn mobiel netwerk

Mobistar begint deze maand met het updaten van zijn mobiel netwerk. In totaal investeert het bedrijf de komende twee jaar 36 miljoen euro om betere, zuinige apparatuur op zijn netwerk te implementeren. Dat komt niet alleen de klanten ten goede komen – dankzij een betere “indoor”-dekking – maar ook het milieu. Het vernieuwde netwerk zal immers half zo veel energie verbruiken als vroeger. Met deze investering bereidt Mobistar zich bovendien ook voor op de komst van de lte-technologie. Goed nieuws voor de klanten van Mobistar, want de komende maanden kunnen zij gebruik maken van een mobiel netwerk dat niet alleen performanter, maar ook milieuvriendelijker is. Mobistar begint deze maand immers met het updaten van zijn netwerk, wat zich zal vertalen in een geleidelijke verbetering van zijn “deep indoor”-dekking (dat wil zeggen ‘binnenin gebouwen’). Ook zal het energieverbruik van zijn antennes met de helft worden beperkt. Op die manier kan Mobistar zijn klanten een nog kwalitatievere dienstverlening garanderen en tegelijkertijd zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Ter herinnering, Mobistar heeft de ambitieuze doelstelling zijn CO2-uitstoot tegen 2020 te halveren.

Concreet vervangt Mobistar tegen 2013 zijn Nortel-2G antennes, die einde levensduur zijn, door modernere en krachtigere Huawei-antennes. Die nieuwe apparatuur heeft drie grote voordelen : ze verbruikt minder energie, maakt een betere dekking mogelijk (in de twee jaar die komen verdubbelt hierdoor de “deep indoor”-dekking van het 3G-netwerk van Mobistar) en is toekomstgericht. Dankzij deze update zal het netwerk van Mobistar immers klaar zijn voor de lte-technologie (Long Term Evolution), de 4de generatie van mobiele telefonie. Dankzij de lte-technologie worden de capaciteit en de downloadsnelheid de komende jaren verhoogd om zo te voldoen aan de stijgende behoefte van de gebruikers aan diensten die verband houden met mobiel internet. In totaal investeert Mobistar 36 miljoen euro in de vernieuwing van zijn mobiel netwerk. Deze investering, die over meerdere jaren wordt gespreid, is in lijn met de prognose voor 2011 van de Mobistar groep, waarin rekening wordt gehouden met een investeringsniveau van 11 à 12 % van de omzet uit telefonie.

Mobistar vervangt dit jaar nog 497 antennes, terwijl het resterende deel van het netwerk in 2012 en tijdens het eerste semester van 2013 volgt. Het is mogelijk dat die verschillende interventies aanleiding geven tot enkele lokale storingen op het netwerk. Die storingen zullen maximaal 2 uur duren. Om eventuele problemen te beperken, worden alle sites afzonderlijk buiten werking gesteld. Het merendeel van het mobiele verkeer wordt daarbij automatisch door naburige antennes overgenomen en de technische ploegen doen er uiteraard alles aan om het ongemak voor de klanten tot het strikte minimum te beperken. Bovendien worden de businessklanten van Mobistar telkens verwittigd wanneer er een interventie gepland staat in hun regio. Er werd ook een webpagina geopend waarop men de geleidelijke optimalisatie van het netwerk kan volgen: http://www.mobistar.be/netwerk

Geen opmerkingen: