woensdag 14 september 2011

Steeds meer jongeren krijgen diabetes

Diabetes is niet langer een ziekte van ouderen alleen. Diabetes type 2 komt alsmaar meer voor bij jongeren, vaak in combinatie met obesitas. Het veertiende Diabetessymposium op 7 en 8 november 2011 in Gent focust op diabetes bij jonge patiënten. Naast type 2 komt ook diabetes type 1 aan bod. Jongeren die aan deze vorm van diabetes lijden, hebben het vaak moeilijk om “anders” te moeten leven dan hun leeftijdsgenoten. Samen met het symposium wordt in congrescentrum ICC ghent voor het grote publiek een diabetesbeurs en informatienamiddag georganiseerd. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van suikerziekte en is het gevolg van een zittende levensstijl en overgewicht. In België lijden 600.000 mensen aan diabetes type 2, waaronder steeds meer jongeren. De ziekte kan leiden tot blindheid, nierfalen, hartproblemen of amputaties.

Op 7 en 8 november 2011 verzamelen specialisten uit België en Nederland tijdens het veertiende Diabetessymposium in Gent. Op de agenda van dag één staan de specifieke behandeling en preventie van diabetes bij jongeren, en de risico’s van de combinatie van diabetes met obesitas en andere eetstoornissen. Maartje de Wit, medisch psychologe en onderzoeker van het Vrij Medisch Universitair Centrum Amsterdam, gaat onder de noemer ‘praten helpt tieners’ dieper in op dit thema.

Dinsdag 8 november 2011 staan verschillende brandend actuele sessies op het programma. Coördinator Marleen de Pover (Arteveldehogeschool): “Dr. Inge Van Pottelberghe, verbonden aan de obesitaskliniek van het OLV Ziekenhuis Aalst, belicht de rol die een maagverkleining kan spelen bij de behandeling van diabetes type 2. Koen Kerremans,  diensthoofd Cardiale Revalidatie van het Imelda Ziekenhuis in Bonheiden, gaat in op de frustraties van patiënten en pleit voor zinvolle begeleidingsprogramma’s. En diëtiste en diabeteseducator Annemie Van De Sompel buigt zich over de controverse rond lightproducten, koffie, wijn en chocolade in de strijd tegen diabetes.”

Dag twee van het symposium wordt traditiegetrouw uitgeroepen tot ‘Dag van de diabeteseducator’. Diabeteseducatoren zijn verpleegkundigen, diëtisten, podologen … die personen met diabetes begeleiden, motiveren en coachen. Die dag wordt ook de ‘Pluim voor het beste diabeteseducatorinitiatief’ uitgereikt. Beide initiatieven willen de sleutelrol van de diabeteseducator als leefstijlcoach bekendmaken bij het grote publiek.

Tijdens het symposium wordt in congrescentrum ICC ghent voor het grote publiek een diabetesbeurs georganiseerd. Terwijl het symposium gericht is op hulpverleners, mikt de beurs eerder op patiënten, hun familie en iedereen met interesse voor diabetes. De bezoekers kunnen hun risico op diabetes laten screenen en worden rondgeleid door ervaren diabeteseducatoren.


Praktisch: Het diabetessymposium en de diabetesbeurs worden georganiseerd door de Vlaamse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en vroedvrouwen NVKVV in samenwerking met de Arteveldehogeschool. De beurs en het symposium vinden plaats in het ICC ghent op maandag 7 november en dinsdag 8 november 2011. De beurs is open tussen 14 en 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Meer info en inschrijven op www.diabetessymposium.be.

Geen opmerkingen: