maandag 19 september 2011

Tien voorstellen om 50-plussers te valoriseren

Het Forum van de Vereniging van Belgische Ondernemers buigt zich dit jaar over het thema van de vergrijzing en de valorisatie van 50-plussers in de Belgische arbeidsmarkt. Omdat Manpower wereldwijd en in ons land een centrale positie bekleedt op die markt is het uitstekend geplaatst om ook zijn bijdrage te leveren. Zo doet Manpower aanbevelingen om bedrijven te helpen het vergrijzingsvraagstuk zinvol aan te pakken als een integraal deel van hun HR beleid. “De crisis overschaduwde de problematiek van de vergrijzing. Bovendien blijven bedrijven, in de nasleep van die crisis, focussen op kortetermijnacties inzake hun personeelsbeleid. Nochtans zal het almaar moeilijker worden om gekwalificeerd talent aan te trekken onder meer door de razendsnelle technologische ontwikkelingen en de demografische evolutie”, waarschuwt Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower België-Luxemburg.

In de Manpower Enquête naar het tekort aan talent 2011, stelden HR professionals vast dat liefst 36% van alle Belgische werkgevers de vacatures niet krijgt ingevuld omdat ze geen gekwalificeerde mensen vinden. Als de bedrijven niet snel maatregelen treffen, zetten ze zichzelf vast in de bankschroef. Immers, de jonge generaties hoppen van job naar job, zijn minder trouw aan hun werkgever en bouwen hun loopbaan uit aan de hand van een aaneenschakeling van ervaringen. Onderzoek uitgevoerd door Manpower in januari laatstleden toont dat 17% van de kandidaten jonger dan 30 van plan is om tot tien keer van job te veranderen. Bovendien wil het merendeel van de 50-plussers zo vroeg mogelijk uit de arbeidsmarkt treden. Beide tendenzen voeden de vergrijzing die op zijn beurt onze totale economie raakt. Tegen 2050 zouden in Europa twee keer meer 65-plussers leven dan jongeren (-15 jaar). In de Verenigde Staten vieren dagelijks (en dit nog tot 2030) liefst 10.000 babyboomers hun 65ste verjaardag.

In het huidige tijdperk waarin talent domineert (de Human Age), moeten bedrijven inzetten op alle beschikbare talent en de rol van werk opnieuw centraal stellen. “De vergrijzingsproblematiek mag niet gereduceerd worden tot de eindeloopbaan problematiek”, zegt Lacroix. “De activiteitsgraad van senioren ligt in België zo laag omdat arbeid onvoldoende wordt gevaloriseerd, in alle fasen van de loopbaan. Wij moeten een klimaat creëren dat het potentieel en de creativiteit van individuen stimuleert door hen zin in hun werk te geven. Door hen de mogelijkheid te bieden om hun competenties op te frissen en hun passie te doen oplaaien in het tempo van de technologische veranderingen. Zo zullen ze gemotiveerd blijven en niet langer de trimesters aftellen vooraleer ze met (brug)pensioen kunnen gaan.” Om de bedrijven te ondersteunen, heeft Manpower de tien aanbevelingen uit zijn witboek ‘50+ Oudere werknemers: onmisbaar op de arbeidsmarkt’ geüpdated. Eén daarvan wijst op het belang van de permanente vorming. Immers in een wereld waar de technologie razendsnel evolueert, moeten de competenties volgen. “Vandaag de dag blijft een functiebeschrijving hooguit twee jaar geldig. Vroeger was dat nog vijf jaar”, aldus Lacroix. “Elke medewerker wordt zelf verantwoordelijk om zijn vaardigheden en ervaring voortdurend aan te scherpen om zo zijn inzetbaarheid te verzekeren. Kortom: de capaciteit om te blijven evolueren binnen een veranderende omgeving wordt de belangrijkste kwaliteit van zowel de werknemer als de werkgever.”


Andere aanbevelingen van Manpower zijn onder meer: houd de leeftijdspiramide van uw personeelsbestand up-to-date, zo werkt u met objectieve gegevens. Valoriseer de oudere werknemers, geef ze het gevoel dat ze bij het team horen. Bind de mensen aan uw bedrijf, hun hele loopbaan lang. Dankzij bijvoorbeeld een goede successieplanning kunt u een braindrain vermijden. De tien concrete tips vindt u op het Manpower Knowledege Center (http://knowledgecenter.manpower.be ).

Geen opmerkingen: