woensdag 8 februari 2012

Ledebergse karnaval, het paradepaardje van het Gentse karnavalgebeuren, viert zijn 27ste editie


“Veuruit ! Achteruit” is dit jaar een overkoepelend thema dat ook weer verschillende ladingen dekt. Ten eerste willen de karnavalisten een link leggen naar de economische toestand. We weten allemaal dat we er het afgelopen jaar economisch niet echt op “veuruit” gegaan zijn en dat er sociaal ook een paar stappen “achteruit” gezet zijn. “Veuruit ! Achteruit !” verwijst ook naar het mobiliteitsprobleem, waar we ook in Ledeberg mee geconfronteerd worden. Het filegebeuren op invalswegen en het druk verkeer in de smalle binnenstraten hebben soms ook Ledeberg in hun macht. Hierdoor kom je soms nog nauwelijks “veuruit” of “achteruit”.
Het jaarthema wil ook wel de verbinding leggen naar de veel te lang aanslepende renovatie van het Dienstencentrum op het Ledebergplein. In dit dossier is er sedert 2008 nauwelijks enige “veuruitgang” te bespeuren. Hierdoor zit het Ledebergse verenigingsleven nu al meer dan 4 jaar zonder geschikte evenementenzaal en dienen er hoge huurgelden te worden betaald voor nog beschikbare kleinere accommodatie op de deelgemeente zelf en waardoor de kastoestand achteruit gaat.
Tenslotte wil het karnavalthema 2012 ook in eigen boezem kijken. Karnaval Ledeberg ging er het afgelopen jaar ook niet echt op veuruit. In het najaar 2011 verdween met “Leute en Plezier” één van de oudste Ledebergse karnavalverenigingen en de aflossing door de (jonge) wacht staat nog niet meteen op het programma. Dit ondanks het feit dat er veel jonge gezinnen op Ledeberg zijn komen wonen. Het vrijetijdspatroon van de mensen is echter in die mate veranderd dat men liever “at random” deelneemt aan welbepaalde activiteiten. Men bindt zich minder aan verenigingen of engageert zich weinig voor sociale evenementen die een langdurige inzet vergen. Het “socializeren” speelt zich vaak achter een pc af via sociale media zoals Facebook.
Toch geeft Karnaval Ledeberg de moed niet op omdat het Ledebergse karnaval met al zijn activiteiten een belangrijke speler blijft binnen het sociale leven in onze deelgemeente. Bij heel het karnavalgebeuren blijven naast het plezierelement, vooral het sociale aspect en de gemeenschapsvorming belangrijk. In die zin biedt de 2de en grotere Kinderkarnavalparade op vrijdag misschien een wissel naar de toekomst. We mogen vooral niet vergeten dat de Ledebergse karnavalist op karnaval juist zijn ware (kritische) gezicht toont door een masker op te zetten….
Het Organisatiecomité wil dit jaar een spaarproject op poten zetten om ook op Ledeberg een “Lichtfestivalleke” te organiseren. Het comité is tot de conclusie gekomen dat de gevel van het dienstencentrum van Ledeberg (het oud Gemeentehuis) uitstekend geschikt zou zijn om een lichtprojectie op uit te voeren. Aangezien de officiële opening van het gerenoveerde dienstencentrum waarschijnlijk zal samen vallen met de 50ste verjaardag van Karnaval Ledeberg vormt dit een unieke kans waarvoor nog een aantal jaren kan gespaard worden. Zo’n 15 minuten voor de aanvang van de stoet zullen daarvoor langs het parcours achteruitrijlichten te koop worden aangeboden.
JUBILEUM : 20ste Plateaushow op vrijdag
Op vrijdagavond 2 maart staat om 20 uur de twintigste opeenvolgende Plateaushow van de Ledebergse karnavalisten op het programma. Wat in 1993 een aarzelende start kende is uitgegroeid tot een vaste waarde in het Ledebergse karnavalprogramma. Op de Plateaushow zetten verschillende Ledebergse karnavalverenigingen hun beste showbeentje voor en brengen ze een bonte mengeling van humoristische, karnavaleske nummers. Voor het 5de jaar op rij is ook het Männerballet “Die Biebricher Waden” (uit Wiesbaden) te gast. Kaarten kosten 6 EUR en zijn verkrijgbaar op het secretariaat (09 231 60 26) en in Café Breughel.
Kinderkarnavalparade en Seniorendansnamiddag
De 2 nieuwigheden die vorig jaar geïntroduceerd kennen een vervolg in 2012 • de Kinderkarnavalparade      op vrijdagnamiddag 2 maart i.s.m. De Brede School Ledeberg en de      Ledebergse basisscholen.
  Nadat vorig kaar de 2de en de 3de kleuterklassen      meevierden, sluiten nu ook alle 1ste en 2de      leerjaren aan. Wat het totaal op zo’n 400 kinderen brengt.
  Vertrek om 14:00u op het Ledebergplein
  Parcours : Ledebergplein – Zuidstraat – Langestraat (rechts) –      Moriaanstraat (links) – Weidestraat (links) – Walstraat – Stop      Seniorencentrum De Vijvers – Walstraat – Veldwijkstraat (links) –      Vandenheckestraat (rechts) – Zuidstraat – Ledebergplein • de Seniorendansnamiddag      op zondag 4 maart om 14:30u met optreden van Ronny Marino en Ritchie      Paris.
  Parochiale Zaal Ledebergplein
  Toegang gratis
Wat de werking naar senioren betreft blijven succesnummers als de Seniorenkarnavalshow in Seniorencentrum De Vijvers (op vrijdag 24 februari) en een vijfde opeenvolgende deelname aan de stoet door bewoners van het seniorencentrum, met eigen praalwagen, ook behouden.
Karnavalstoet
De grootste karnavalstoet van de Gentse regio op zaterdag 3 maart om 15:00u blijft natuurlijk de hoofdbrok vormen van de Ledebergse karnavalviering.
Eigen Ledebergse karnavalverenigingen, een aantal gastgroepen en diverse muziekgroepen zullen weer een bont en feestelijk lint door de deelgemeente trekken.
Het accent blijft in Ledeberg zeker liggen op de eigen wagenbouw. De Ledebergse verenigingen bouwen zelf en kopen geen wagens over van verenigingen uit andere gemeenten. Door de stoet voor het grootste deel met eigen gebouwde wagens te vullen blijft het Ledebergse karnaval uniek voor de Gentse regio. Dit jaar werden de wagens voor het eerst gebouwd in de nieuwe wagenbouwhal aan de Industrieweg in Wondelgem die door het stadsbestuur ter beschikking wordt gesteld.
Gevuld programma
De Verklede Kroegentochten op zaterdag, de Veuruit-Achteruit-spelen voor karnavalisten, de Boterworp, de Fakkeltocht, de Popverbranding met vuurwerk op zondag, en de Rondgang van de Travo’s op maandag, zijn de ingrediënten die het Ledebergse karnavalrecept vervolledigen.


Het Ledebergse karnavalgebeuren wordt aangevoerd door Prinses Wendy, onder de vleugels van keizer Christof I en keizerin Simonneke I.


Muzikale inbreng tijdens de stoet
Traditioneel besteedt Karnaval  Ledeberg veel aandacht aan de muziek in de stoet. • Mochito      Sambaband - Koksijde
 • Showkorps      Adventure – Oostende
 • The Real      Friends 2000 – Gent
 • Koninklijke      Harmonie Herdersem
 • Bateristas      - Zedelgem
Kermis op het Ledebergplein
Tijdens het karnavalweekend staan rond het Ledebergplein opnieuw diverse foorattracties opgesteld.


Programma-overzicht

Vrijdag 24 februari 2012
       
       

14:30u

SENIORENKARNAVALSHOWmet   optreden van Ledebergse karnavalgroepen


Centrum   voor senioren “De Vijvers” Ledeberg


Gratis toegang !!!

Vrijdag 2 maart 2012
       
       

14:00u

2de KINDERKARNAVALPARADE   EN KINDERNAMIDDAG Karnaval    Ledeberg (i.s.m. De Brede School Ledeberg)


Centrum   Ledeberg
       
       

20u

20ste PLATEAUSHOW (Jubileumeditie) met   Ledebergse karnavalgroepen en met gastoptreden van de Biebricher Waden, een   Männerballet uit Wiesbaden (zusterstad van Gent).


Feestzaal   Dienstencentrum Gentbrugge – Braemkasteelstraat


Reservatiekaarten   (6 EUR) : Langestraat 95 – Ledeberg (09 231 60 26) en Café Breughel,   Ledebergplein 18 - LedebergZaterdag 3 maart 2012
       
       
       

15u

27ste KARNAVALSTOET


Algemeen thema : "Veuruit   Achteruit"


met   het accent op eigen wagenbouw + deelname van verschillende muziekkorpsen,   gast- en animatiegroepen


Start   Ledebergplein. Parcours langs de voornaamste straten van de deelgemeente.19u

Verklede   muzikale KROEGENTOCHT langsheen de deelnemende kroegen

Zondag 4 maart 2012
       
       
       
       
       
       
       
       

14.30u

2de SENIORENKARNAVALDANSNAMIDDAG


met optreden van Ronny Marino en   Ritchie Paris


Parochiale   zaal Ledebergplein


Gratis toegang !!!15.00u

KARNAVALESKE   “VEURUIT ACHTERUIT” : volksspelen voor karnavalisten.


Ledebergplein19:30u

BOTERWORP


Hundelgemsesteenweg

20u

Feeërieke FAKKELTOCHT


Langestraat   - Hovenierstraat – Ledebergplein20.15u

Feestelijke POPVERBRANDING &   VUURWERK


LedebergpleinMaandag 5 maart 2012
       
       

14.30u

RONDGANG der TRAVO’S


Deelnemende   kroegen
Geen opmerkingen: