dinsdag 7 februari 2012

Tentoonstelling wintervogels in het Gentse Natuur- en Milieucentrum ‘De Bourgoyen’


Van woensdag 1 februari tot en met zaterdag 31 maart 2012 loopt er een tentoonstelling over wintervogels in het Gentse Natuur- en Milieucentrum ‘De Bourgoyen’. Iedere winter zijn er duizenden vogels te zien in het natuurreservaat, maar waar komen ze vandaan en wat doen ze hier eigenlijk? De Milieudienst van Gent en Natuurpunt Gent slaan de handen in elkaar om bezoekers een mooie tentoonstelling en enkele bijzondere activiteiten aan te bieden. De Bourgoyen-Ossemeersen zijn een belangrijk overwinteringsgebied voor trekvogels. Elk jaar worden overal in Vlaanderen de overwinterende watervogels in de waterrijke gebieden geteld. Zo krijgen we inzicht in de aantallen, de trends en de verspreiding van de vogels tijdens de winter en in de trekperiode. Op de tentoonstelling worden de maatregelen toegelicht die ervoor zorgen dat zoveel vogels hier komen overwinteren. Zes vogelsoorten die trouwe gasten zijn in de Bourgoyen worden uitgebreid in de kijker gezet.

Onder het motto ‘Iedereen vogelaar’ wil de tentoonstelling de talrijke wandelaars in het gebied aanzetten om naar vogels te kijken. Wandelaars kunnen gratis een verrekijker en vogelgids lenen in het Natuur- en Milieucentrum ‘De Bourgoyen’ en leren hoe ze ermee aan de slag kunnen gaan. De gratis vogelwijzer met 22 afbeeldingen van overwinterende water- en waadvogels helpt beginnende vogelaars al een heel eind op weg. Nergens in Vlaanderen kunnen bezoekers van zo dichtbij naar overwinteraars uit het hoge Noorden kijken als in de Bourgoyen. En dat op een boogscheut van de drie torens van Gent!

Op zondag 19 februari en zondag 18 maart vertellen vogelexperts van Natuurpunt Gent de wandelaars alles over de wintergasten in het gebied. De gidsen staan met hun telescoop klaar op verschillende plaatsen langs het Bourgoyenpad tussen 15 en 17 uur. Schoolgroepen vanaf de derde graad lager onderwijs kunnen een gids aanvragen voor een bezoek aan de tentoonstelling gecombineerd met een wintervogelwandeling bij de Milieudienst van de Stad Gent. Andere groepen kunnen een gids voor een wintergastenwandeling aanvragen bij Natuurpunt Gent.

Praktisch
De tentoonstelling loopt van woensdag 1 februari 2012 tot en met zaterdag 31 maart 2012 en is volledig gratis te bezoeken in het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Gent. Het centrum is op weekdagen open van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur en op zaterdag, zondag en op feestdagen van 14.30 tot 18.30 uur.

De natuur- en milieubibliotheek is tijdens de week elke voormiddag open van 9 tot 12 uur en op woensdag van 14 tot 16 uur. Met het bibpasje van de Stad Gent kan gratis een vogelgids ontleend worden. Een verrekijker kan gratis ontleend worden met een elektronische identiteitskaart. Met Natuurpunt Gent vogels spotten door een telescoop op het Bourgoyenpad kan op zondag 19 februari 2012 en 18 maart 2012, van 15 tot 17 uur.

Geen opmerkingen: