vrijdag 3 februari 2012

Vlaanderen: 5 cm sneeuw en 4.000 kilometer file

Een stevige sneeuwbui trok deze namiddag over Vlaanderen. De ellende begon in Nederland, maar daar hadden ze minder last: de sneeuw trok nog voor de avondspits het land door. Daardoor bleef de lengte van de files beperkt tot 725 km. De grote problemen kwamen er door een aantal verkeersongevallen tijdens de avondspits en problemen met het treinverkeer rond de centrale stations van Amsterdam en Utrecht.

Op de Belgische wegen stond dan weer 1.275 kilometer file. Volgens navigatiespecialist TomTom liep de stilstand op de weg zelfs op tot meer dan 4.000 kilometer als ook de secundaire wegen worden meegeteld. TomTom spreekt van een file wanneer het verkeer langzamer gaat rijden of stilstaat. In en rond Brussel was de situatie het ergst met ruim 700 kilometer file. Ook in Antwerpen was het aanschuiven over meer dan 500 kilometer file. Met dat verschil dat de situatie in Antwerpen vooral problematisch is op de ring en de gewestwegen, daar waar het verkeer in Brussel ook in de gewone straten vast kwam te zitten.

In heel wat Vlaamse steden heeft de hevige sneeuwval de avondspits grondig in de war gestuurd. Zowel in als rond Gent staat het verkeer helemaal stil. De strooidiensten hadden deze middag alle wegen in en rond Gent voorzien van een dikke laag zout. Vergeefs, blijkt nu. Gent roept daarom zijn burgers op om de stoep voor de voordeur ijsvrij te maken. “Wie zijn stoep niet sneeuw- en ijsvrij houdt, riskeert boetes van 60 tot 250 euro”, aldus schepen Sofie Bracke. “Als iemand op jouw trottoir valt, kan je bovendien aansprakelijk gesteld worden voor de opgelopen schade. Die sneeuwellende is gemakkelijk te vermijden door het sneeuw- en ijsvrij houden van je trottoir. Al beseffen we dat dit niet voor alle Gentenaars zo’n evidente klus is. Stadsgenoten die het sneeuwruimen graag uitbesteden, kunnen daarvoor terecht bij het PWA.”

Wie kan bij PWA terecht: Alle inwoners van Gent, scholen, verenigingen, dekenijen en meerdere inwoners uit één straat of wijk samen.
Kostprijs: 6,20 euro per uur + de verplaatsingskosten van de PWA-werknemer
Aanvragen: Via het centrale nummer van PWA Gent: 09 243 70 53 (secretariaat)

Geen opmerkingen: