vrijdag 18 februari 2011

Gratis WiFi in Bibliotheek Zuid

Sinds 1997 is er gratis internet in de Gentse stadsbibliotheek. Op dit moment biedt de bibliotheek 78 internet pc’s aan in de hoofdbibliotheek en de 15 filialen. Deze pc’s zijn uitgerust met de programma’s van Microsoft Office, met hoofdtelefoons en een printer. De bezetting van deze pc’s is zo goed als 100%. Vandaar dat de bibliotheek heeft gezocht naar mogelijkheden om haar aanbod voor internet uit te breiden met WiFi. De bibliotheek maakt sinds kort draadloos surfen via het eigen toestel mogelijk in de hoofdbibliotheek. Vanaf nu kunnen alle leden van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent via WiFi gratis surfen in de volledige hoofdbibliotheek aan het Gentse Zuid. Dat gebeurt door het draadloos signaal ‘BIBGent’ te zoeken en zich aan te melden met de lidkaartnummer en de voornaam en familienaam.

Aan dit systeem zijn heel wat voordelen verbonden zoals gratis surfen zonder tijdslimiet tijdens de openingsuren van de bibliotheek met de eigen laptop, tablet of smartphone. Men kan de bibliotheekcatalogus raadplegen via eigen laptop op elke mogelijke plaats naar keuze. Studenten en onderzoekers kunnen gelijktijdig de fysieke bibliotheekcollectie en digitale bronnen op het internet erop naslaan en verwerken in een paper en ze kunnen hun werk digitaal inleveren vanuit de bib via hun eigen laptop. Bezoekers kunnen vrij surfen en informatie opzoeken, het nieuws bekijken, hun mails checken of hun sociale netwerksite opvolgen en interactieve webtoepassingen zoals Flickr, Twitter, Facebook en zo meer raadplegen.

WiFi in de hoofdbibliotheek Zuid is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partijen. Digipolis staat in voor de ontwikkeling en het onderhoud van alle informaticatoepassingen van de stad Gent. Voor dit project stond Digipolis in voor de infrastructuur en het netwerkbeheer. De firma PIMC (Professional Interactive Media Centre) zorgde voor de inlogprocedure. De firma CEVI (Centrum voor Informatica) zorgde voor een bijkomende koppeling. Om het project te realiseren investeerde de Stad Gent 20.414 euro. De jaarlijkse onderhoudskost bedraagt 1.087 euro per jaar. Met gratis WiFi wordt de bibliotheek nog een stuk digitaler, interactiever en multimedialer.

Geen opmerkingen: