dinsdag 22 februari 2011

Suske en Wiske versus Vlaams Belang.

Vlaams Belang Gent deelde op de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent jaarkalendertjes uit met een bewerkte cover van het Suske en Wiske stripalbum 'De Wilde Weldoener'. Daarop is te zien hoe Suske en Wiske verschrikt opkijken naar de Gentse burgemeester Daniël Termont die vanuit een helikopter muntstukken in het rond strooit naar stripfiguurtjes van allochtone origine. De Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel heeft het vonnis uitgesproken in het voordeel van WPG Uitgevers België nv, Standaard Uitgeverij en de erven Vandersteen. Het Vlaams Belang heeft inbreuk gepleegd op de auteursrechten door tijdens die bewuste nieuwjaarsreceptie de aangeklaagde kalenders te verspreiden met een afbeelding van een bewerkte cover van een stripalbum van Suske en Wiske. Het misbruik van de bewuste Suske en Wiske cover gebeurde zonder medeweten, zonder medewerking en tegen de wil in van de uitgeverij, de erven Vandersteen of Studio Vandersteen.

In het vonnis werden alle verweermiddelen van de tegenpartijen ongegrond verklaard. Het Vlaams Belang werd aldus veroordeeld tot staking van het gebruik van deze kalenders en van de bewerkte cover onder welke vorm ook, onder verbeurte van een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk die zij nog zouden begaan en met een maximum van 500.000 euro per dag waarop het stakingsbevel niet nageleefd wordt. Het Vlaams belang werd eveneens veroordeeld tot de kosten van het geding. Het Vlaams Belang Gent beraadt zich nog of er beroep aangetekend wordt, maar blijft erbij dat het om een politieke parodie gaat. 'We zullen eerst het vonnis grondig bestuderen'. De partij zal geen kalendertjes meer verspreiden en de afbeelding van het net te halen. Er zijn ondertussen 2.000 exemplaren de deur uit.

Volgens de uitgever heeft Willy Vandersteen uitdrukkelijk verboden Suske en Wiske voor politieke propaganda te gebruiken. Johan De Koning van Standaard Uitgeverij: “Dit is er voor ons echt over. We hebben onze raadsman gevraagd juridische stappen te ondernemen". Standaard Uitgeverij is een onderdeel van WPG Uitgevers België. Vlaams Belang gebruikte in het verleden al enkele keren de afbeelding van Suske en Wiske voor politieke doeleinden. In 2003 werd de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens afgebeeld als "De poenschepper" in het partijblad. De partij moest hiervoor een rechtzetting publiceren.

Geen opmerkingen: