donderdag 23 juni 2011

Vlaamse wetenschapper scoort op internationaal vlak

Rudy Herman, senior researcher bij het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid wordt in de internationale schijnwerpers gezet. Als lid van de Vlaamse UNESCO Commissie en als vertegenwoordiger voor België in UNESCO/IOC ontvangt hij een medaille ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van IOC, de Intergouvernementele Oceanografische Commissie. Het IOC is een autonoom orgaan binnen de UNESCO, dat het gezamenlijk ontplooien van onderzoek naar de aard en rijkdommen van de oceanen en kustgebieden wil stimuleren bij zijn leden. De Vlaamse Regering ondersteunt het IOC en zijn programma’s al meer dan 15 jaar, o.a. via de financiering van de werking van het projectkantoor voor IODE (International Oceanographic Data & Information Exchange) in Oostende.

Met de IOC 50th anniversary commemorative medal wil UNESCO de bijzondere inzet van Rudy Herman voor het IOC erkennen. De uitreiking ervan gebeurde op 22 juni op de slotceremonie van het 50ste jubileumjaar van IOC in Parijs. Vlaanderen beschikt over verschillende performante zeewetenschappelijke onderzoeksgroepen in meerdere disciplines. Deze zijn sinds enkele decennia zeer actief binnen een internationaal samenwerkingsverband. “Hierdoor levert Vlaanderen een belangrijke wetenschappelijke bijdrage met weerklank op Europees en wereldniveau”, zegt Rudy Herman. “Gezien de toenemende internationale positionering en erkenning van het Vlaams Instituut voor de Zee was dit uniek centraal coördinatieplatform de geknipte gastheer voor het UNESCO/IOC kantoor voor IODE”.

Rudy Herman is een mariene bioloog. Hij is sinds 1992 de Vlaamse vertegenwoordiger in de Belgische delegatie bij de Algemene Conferentie van UNESCO en de Algemene Vergadering van IOC, waar hij actief de IOC initiatieven steunt met een focus op Training Through Research en andere innovative capacity building programma’s. Zijn bijdrage aan het opstarten van het Belgische UNESCO/IOC kantoor voor de IODE was onmisbaar. Het kantoor opende in 2005 de deuren op de InnovOceansite in Oostende bij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en kan sindsdien rekenen op jaarlijkse steun van de Vlaamse Regering. Dr. Rudy Herman speelt tevens een grote rol bij het uitbouwen van de IOC-visibiliteit, door via het Flanders Trust Program vele beleidsinitiatieven te steunen waaronder het Ocean Forum en Marine Spatial Planning.

Geen opmerkingen: