vrijdag 12 november 2010

Boekenbeurs breekt bezoekersrecord

affiche_boekDe 74ste Boekenbeurs kreeg meer dan 182.000 bezoekers over de vloer. Dat is volgens boek.be directeur Geert Joris te danken aan het uitgebreide en gevarieerde programma, het samenvallen van de beurs met de herfstvakantie en de ruime belangstelling van de media. De overgrote meerderheid van de standhouders verklaart zich zeer tevreden over deze Boekenbeurs. Topdag voor de Boekenbeurs was donderdag 11 november met meer dan 21.000 bezoekers. Met een goedgevuld auteursprogramma op de Boekenverdieping en heel wat extra activiteiten op de beursvloer wordt de Boekenbeurs meer en meer een evenement waar je ogen en oren te kort komt.

De auteurs spelen nog steeds de hoofdrol op de Boekenbeurs: meer dan 950 auteurs tekenden present en waren samen goed voor ruim 2000 individuele signeersessies. Bezoekers stonden geduldig in de rij voor o.a. Philippe Francq & Jean Van Damme (Largo Winch), de acteurs van F.C. De Kampioenen, Piet Huysentruyt, muis Geronimo Stilton, K3, en topchefs Sergio Herman, Peter Goossens en Roger Van Damme die samen een nieuw kookboek uitbrachten. Ook Jan Mulder en AKO-literatuurprijswinnaar David Van Reybrouck konden op uitermate veel interesse rekenen. De Boekenverdieping bood opnieuw een uitgebreid programma met 220 programmapunten, waarvan zowat de helft gekoppeld was aan een van de vijf themadagen. Zo'n 16.500 bezoekers woonden een programmapunt bij. Een greep uit die succesnummers: nominaties Diamanten Kogel, Donna Leon, Bart Peeters, Madammendag, Bart Moeyaert, Wouter Deprez en Kommil Foo. Meer dan 20.000 kinderen onder de 12 bezochten de Boekenbeurs. Zij konden op de Boekenverdieping 42 Kidz-items meemaken.

Heel wat standhouders leverden dit jaar opnieuw een extra inspanning om meer beleving te creëren op de beursvloer, van een mini-concert van The Scabs en het langste echtpaar ter wereld tot een mini-optreden van Kapitein Winokio en de game van kabouter Wesley. Nieuw dit jaar was het dagelijkse Knack Uur van de Literatuur, dat druk werd bijgewoond, en de spreekuren van de Boekendokters van Cobra, waar voor alle levens- en andere vragen een gepast boekenmedicijn werd aangereikt. De Boekenbeurs wordt op deze manier meer en meer een evenement waar je ogen en oren te kort komt. Deze extra’s maken de Boekenbeurs uniek en worden erg door het publiek erg gesmaakt.

Ieder jaar worden de stands van de Boekenbeurs mooier. Boek.be wil deze positieve evolutie stimuleren. Daarom reikt Boek.be voor de vijfde keer de Prijs voor de Mooiste Stand uit. Een jury kiest de Mooiste Stand en geeft ook nog een aanmoedigingsprijs weg. De jury, bestaande uit Iris Vanspauwen (beursorganisatie), Kurt Cornelis (vormgeving) en Leen Scholliers (architectuur) nomineerde 5 stands. De jury bekroont Fundels (stand 316) als Mooiste Stand van de Boekenbeurs 2010. De speelse, aantrekkelijke vormgeving springt in het oog,wekt de nieuwsgierigheid op van de voorbijganger en nodigt uit. Het publiek, dat zijn stem kon uitbrengen via een stemformulier, koos voor Exhibitions International (stand 125 ), een sfeervolle boekenstand met o.a. een mooi aanbod aan kunstboeken. Beide standen kregen een trofee overhandigd door Geert Joris.

De Boekenbeurs draagt dit jaar opnieuw haar steentje bij voor een schoner en groener milieu. Wat werd er op de Boekenbeurs verwezenlijkt? De leuke herbruikbare en gerecycleerde Boekenzak, een ontwerp van Pieter De Poortere, is het grote succesnummer van deze beurs: er werden 50.000 tassen verkocht! De Boekenzak ontpopte zich als snel tot een zeer gegeerd hebbeding bij de bezoekers en werd erg geapprecieerd. Voor het eerst kon het publiek het afval scheiden op de beursvloer in 16 afvaleilanden voor papier en karton, PMD en restafval. Omdat het publiek hierover te sensibiliseren, organiseerde Ovam drie keer een eigen sensibiliseringscampagne rond het scheiden van afval. Natuurpunt haalde 16.000 kg papier & karton op. Met de opbrengst hiervan zal Natuurpunt opnieuw een stukje van de Kalmthoutse Heide aankopen. Op de beursvloer werd in totaal 1.100 m² ecologisch tapijt gebruikt dat 100% recycleerbaar is en na gebruik verwerkt wordt tot grondstof voor nieuwe producten. Paard van Troje en Natuurpunt zijn de winnaars van de ARGUSprijs voor de Groenste stand 2010. Paard van Troje, met een mooie en rendabele maar erg energiezuinige stand, werd laureaat bij de standhouders met boekenverkoop als kernactiviteit; bij de andere standhouders ging de prijs naar Natuurpunt. De vakjury kende ook enkele eervolle vermeldingen toe aan De Geus, Johannes Boekhandel, 11.11.11 en Centrum voor Informatieve Spelen.

Sinds eind augustus bezochten meer dan 170.000 unieke bezoekers de Boekenbeurswebsite. Opnieuw blijkt duidelijk dat de bezoeker zich goed voorbereid door op de website de nodige informatie bijeen te sprokkelen. De populairste pagina’s waren die van de signeersessies, auteurs, praktische informatie en Boekenverdieping. Er werd gemiddeld 4,44 minuten op de website naar informatie gezocht. In de marge hiervan kunnen we berichten dat de nieuwe e-boek.org iPad, die Boek.be op 4 november lanceerde, al bijna 5.000 keer werd gedownload. Een groot succes dus! Link: www.boekenbeurs.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: