In Oost-Vlaanderen betert de situatie langzamerhand en werd er besloten om het provinciaal rampenplan op te heffen. De hulpdiensten blijven echter nog steeds actief en er zijn nog een aantal verkeersproblemen. In Ninove, Brakel en Geraardsbergen zullen enkele scholen gesloten blijven. Gouverneur André Denys was het hele weekeinde actief en dankt uitdrukkelijk alle hulpdiensten, alle burgemeesters en leden van de coördinatiecomités voor hun inzet. Ondertussen blijkt echter dat het probleem zich verplaatst naar de bevaarbare waterlopen. Plaatselijke regenbuien kunnen toch nog tot 15 mm neerslag veroorzaken. Dat samen met het water dat via Noord-Frankrijk afgevoerd wordt kunnen deze avond nog voor problemen zorgen.
De dijken van de bevaarbare wegen kunnen nu op hun beurt voor problemen zorgen. In de Vlaams-Brabantse gemeente Sint-Pieters-Leeuw loopt het kanaal Brussel-Charleroi over een lengte van 200 meter over. Het water stroomt als een heuse tsunami door de wijk. Ook het treinverkeer tussen Brussel-Zuid en Halle ondervond enige hinder vanwege van een dreigende dijkbreuk. In Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en de Denderstreek blijft de toestand kritiek. Een aantal grote rivieren, zoals de Dender zijn uit hun oevers getreden. Ook in Beersel slaat het water over de rand. De bewoners langs het kanaal Brussel-Charleroi worden verzocht hun huizen te verlaten, als het effectief tot een dijkbreuk komt zijn de gevolgen niet te overzien. Op de website waterstanden.be kan men de situatie volgen: hier ziet men dat de situatie op de grote waterwegen kritisch blijft. Voor de betrokkenen blijft de vraag: hoeveel regen zal er de komende uren vallen en hoe groot is de toestroom van het water? Gelukkig verplaatst de neerslagzone zich geleidelijk. De vraag naar meer en betere wachtbekkens stijgt echter, vooral nu blijkt dat een aantal van deze bekkens op hun beurt overstroomden.
In Gent lijkt de situatie onder controle: de hulpdiensten hadden een drukke nacht maar het grootste gevaar is geweken. Enkele straten staan blank en een aantal kelders staan onder water. In sommige wijken zoals in de Assels kunnen de grachten het water niet meer aan. Bewoners behelpen zichzelf met gewone dompelpompen. Hier zijn rioleringswerken aan de gang, maar die werden uitgesteld omdat er protest kwam van de milieubewegingen: de werken zouden de broedende vogels kunnen hinderen. Saskia van restaurant In Den Karpel is er het hart van in. Hun zaak paalt aan de werf en trekt amper klanten. Modder en nog eens modder zo ver het oog reikt. Na drie jaar hard werken zit er niets anders op dan te verhuizen: de huishuur is torenhoog, de vaste kosten zijn immens en op de drie jaar dat ze op zijn kreeg ze al 7 bikkelharde controles. Ze is bitter: iedereen moeit zich met alles maar niemand doet wat. Maar Saskia geeft niet op: “ We blijven open met de eindejaarsperiode en volgend voorjaar verhuizen we, maar blijven met ons restaurant in de directe omgeving”.
Guido Van Peeterssen.
zondag 14 november 2010
Overstromingsgevaar mindert, maar toch bang afwachten.
Gepost door Guido Van Peeterssen op 09:28
Labels: André Denys, Assels, Leie, overstromingsgevaar
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten