zaterdag 6 november 2010

Kaap van 100 spaarrekeningen bereikt

Wie nog gelooft in de klassieke spaarrekening mag gerust eens beginnen cijferen. Dat is de boodschap die we kregen toen we voor de zoveelste keer dit jaar naar de website www.spaargids.be surften. Die registreerde onlangs de honderdste spaarrekening. Maar staat die honderdvoudige keuze ook garant staat voor een aantrekkelijke opbrengst? Zeker als we vernemen dat de inflatie afgelopen maand opgelopen is tot 3%. Is er nog een spaarrekening die zoveel opbrengt? En het antwoord is neen. Dat vele raadplegen leerde ons nog iets anders: banken verlaagden sinds begin dit jaar systematisch hun intrestvoeten. Banken stunten wel met hoge intresten, maar slechts voor een beperkte tijd: daarna is het huilen met de pet op. Of ze starten met een andere rekening onder een andere naam. Jammer voor wie zijn geld nog op de oude rekening staan heeft.

Wanneer schakel je over naar een nieuwe spaarformule of beter nog, naar een nieuwe bank? Het antwoord is eenvoudig: op het ogenblik dat de getrouwheidsintrest verworven is. En dat is exact een jaar nadat je geld gestort hebt. Of als je meerdere stortingen na elkaar deed: een jaar na het ogenblik nadat je de grootste storting deed. Normaal krijg je je getrouwheidsintrest eind december uitbetaald. Maar dat wil niet zeggen dat je daar moet op wachten. Een rekening kan je op elk ogenblik gewoon opzeggen. Dan krijg je die dag naast je spaargeld ook de intrest en de verworven getrouwheidspremie uitbetaald. Of je kunt de hoofdsom afhalen en tot Nieuwjaar wachten tot de bank intrest en getrouwheidspremie netjes op je rekening stort.

Maar één ding is zeker: het spaarlandschap is het afgelopen sterk verschoven. Het Franse Fortuneo bijvoorbeeld: begin dit jaar kreeg je nog 2,2% +0,7%, maar zakte geleidelijk weg tot 1,7% +0,45%. Maar omdat alle ander banken hetzelfde truukje uithaalden staat de bank toch mooi op de tweede plaats. En zo komen we tot een pijnlijk moment: gaan we voor enkele tienden van procenten een harde beslissing nemen of niet? Die beslissing is vooral moeilijk voor wie regelmatig spaart want die verliest voor een deel zijn getrouwheidspremie. Een andere vraag is hoeveel je gespaard hebt. Staat er 100 euro op de rekening: laat het maar. Maar heb je 30.000 op de rekening dan kan het verschil snel oplopen tot 500 euro en meer.

Of je moet met minstens twee spaarrekeningen werken. Eentje waar je op bijspaart, liefst met hoge basisintrest en lage getrouwheidspremie. En eentje waar je één keer per jaar beslist wat je er mee doet. Hoe langer je dat geld kan laten staan, hoe meer je naar de getrouwheidspremie kijkt. Zo kan je met een gerust hart een deel van je spaarcenten toevertrouwen aan Rabobank (1% + 1,5%) of Ethias (0,9% + 1,5%). En dan nog een laatste tip: sommige banken zoals www. deutschebank.be geven je een intrestgarantie. Dat is mooi meegenomen. Want kort na Nieuwjaar mag je spaarvarken wellicht rekenen op weer een nieuwe ontgoocheling.

Guido Van Peeterssen

Geen opmerkingen: