donderdag 18 november 2010

Eerste Dag van de Wetenschap aan de UGent.

uil01Zondag 21 november vindt in Vlaanderen de eerste Dag van de Wetenschap plaats, die dag stellen wetenschappelijke instellingen hun deuren openen voor het brede publiek. Ook de Universiteit Gent biedt een programma voor jong en oud. In een exclusieve kinderlezing (verboden voor ouders) zal prof. Dominique Adriaens het hebben over ‘Het raarste dier op aarde… de mens’. Samen met de kinderen zoekt hij een antwoord op de vele vragen die hierbij rijzen: Waar komt de mens vandaan? Leefden we vroeger samen met dinosauriërs?  Waarom heeft de mens enkel haar op zijn hoofd?  Hoe is de mens plots werktuigen beginnen maken? Zal de mens ooit kunnen vliegen? Alle kinderen tussen 9 en 12 jaar zijn welkom.

Een wat ouder publiek kan terecht op een speciale editie van het Wetenschapscafé Gent, georganiseerd door de Associatie Universiteit Gent. In 'Kunnen we het klimaat voorspellen?' werpen twee onderzoekers een blik op het klimaatdebat. Wordt het klimaatprobleem overdreven? Wat weten we zeker? Warmt de aarde eigenlijk nog wel op? Hoe maak je een klimaatmodel? Hoe komt het dat wetenschappers het (schijnbaar) niet altijd eens zijn? Welke rol speelt de media? Knack redacteur Joël De Ceulaer interviewt prof. Dirk Verschuren en prof. Piet Termonia op zoek naar antwoorden terwijl het publiek van een frisse pint of een lekkere koffie nipt.

Ook een aantal labo’s van de UGent zijn voor de gelegenheid voor iedereen toegankelijk. Onder meer het Labo Hydraulica, het Doe Chemie Centrum, en het chocoladelabo ontvangen je met open armen. In het Labo Hydraulica kunnen bezoekers de grote demonstratiemodellen voor onderzoek rond de beweging van water uitzonderlijk in werking zien. In het Doe Chemie Centrum maak je kennis met de chemie uit ons dagelijks leven, niet gewoon met een paar posters, maar met echte demo’s en experimenten in het laboratorium. Proeven van onderzoek doe je in het cacaolab. In dit mini chocoladefabriekje wordt op kleine schaal chocolade en pralines gemaakt om door een wetenschappelijke bril bekeken te worden. Wat is de invloed van een wijziging in het recept of het productieproces op het eindproduct? De wetenschappers van het cacaolab zoeken het uit. In de Gentse haven vind je de mariene wetenschappers terug. Op het onderzoeksschip de Zeeleeuw, speciaal overgekomen uit Oostende, stellen ze hun onderzoek voor rond de Noordzee, de diepzee, biobrandstofproducerende algen en zo meer. Naast de labo’s openen ook de volkssterrenwacht Armand Pien en universitaire musea hun deuren. Met het Museum voor Dierkunde, de Plantentuin, het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen, het Museum voor Morfologie en de Etnografische collectie is er voor elk wat wils.

Kinderlezing: 'Het raarste dier op aarde… de mens'. Op 21 november van 14.30u tot 15.30u – Ledeganckstraat 35, 9000 Gent. Voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Vooraf inschrijven verplicht.

Wetenschapscafé: 'Kunnen we het klimaat voorspellen?'. Op 21 november, van 15.00u tot 16.45u – Bar Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent
Klik hier voor meer info.

UGent Cacaolab: op 21 november, 4 rondleidingen van 45’ om 13.30u, 14.45u, 15.00u en 15.45u. – Coupure Links 653 (blok A), 9000 Gent. Vooraf inschrijven verplicht, via N.Declercq@UGent.be. Klik hier voor meer info.

Het overzicht van alle activiteiten vindt u hier.

Geen opmerkingen: