zaterdag 14 mei 2011

Compositiewedstrijd voor jonge Europese filmcomponisten

Jong Europees filmmuziektalent krijgt opnieuw de kans om de felbegeerde SABAM Award For Best Young European Composer binnen te halen. Die prijs werd in het leven geroepen door de World Soundtrack Academy en staat gelijk aan 2.500 euro én de live uitvoering van de winnende compositie door het Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards op 22 oktober in Kuipke Gent. Dat is het officiële slotevenement van het 38e Filmfestival Gent (11-22 oktober 2011). Kandidaten moeten jonger zijn dan 36 jaar en moeten Europeaan zijn of afkomstig uit Europa. Inschrijven kan via deze link tot en met 30 juni 2011.

Elk jaar geeft het Filmfestival Gent met deze wedstrijd jong talent de kans om naam te maken als filmmuziekcomponist. Dat gebeurt dit jaar voor de tiende keer en voor de derde keer op Europese schaal. Kandidaten kunnen zo in de voetsporen treden van de Zweedse Karzan Mahmood, de winnaar van vorig jaar, en talrijke grote componisten die te gast waren op de afgelopen festivaledities zoals Angelo Badalamenti, Dario Marianelli, Gustavo Santaolalla, Hans Zimmer, John Powell, Maurice Jarre, Howard Shore, Alberto Iglesias, Elliot Goldenthal en vele anderen.

Kandidaten moeten jonger zijn dan 36 jaar en krijgen de opdracht muziek te componeren bij de veelgeprezen kortfilm Papillon d’Amour van Nicolas Provost. Door fragmenten uit de film Rashomon van Akira Kurosawa te spiegelen, creëert Provost een hallucinante scène waarin de wenteling van een vrouw zich ontpopt tot een imploderende vlinder. Papillon d’Amour toont reflecties op liefde, haar lyrische wangedrochten en illustreert hoe pijnlijk “verdwijnen” kan zijn. Nicolas Provost (1969) studeerde af aan de kunstacademie van Gent in België. Hij woonde en werkte tien jaar in Noorwegen en keerde daarna weer terug naar België. Zijn werk is wereldwijd vertoond en bekroond op zowel platforms voor beeldende kunst als diverse filmfestivals.

Inschrijven kan via deze link tot en met 30 juni 2011, de compositie moet 12 augustus afgeleverd worden. Een professionele jury met internationale ervaring, samengesteld uit mensen uit de film- en muziekwereld, zal de werkstukken zorgvuldig evalueren. Het Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Dirk Brossé voert de winnende compositie uit tijdens de 11e editie van de World Soundtrack Awards ceremonie op 22 oktober in Kuipke Gent.

Het wedstrijdreglement is terug te vinden via deze link
Informatie over inschrijvingen: Valerie Dobbelaere (tel 0032 9 242 80 74 - valerie@filmfestival.be)

Geen opmerkingen: