maandag 16 mei 2011

Renovatie ‘Huize Minne’ voltooid

Latem-01Het ‘Witte Huis’ op de Kortrijksesteenweg 62 te Sint-Martens-Latem is een karakteristiek alleenstaand herenhuis, waar beeldhouwer en tekenaar George Minne woonde en werkte. De kunstenaar bouwde dit typisch 18de eeuws monument zelf in 1907. Een eeuw lang doorstond ‘Huize Minne’ de tand des tijd. Een volledige renovatie van het gebouw bleek de laatste jaren dringend aan de orde. Toen Kristof Van Speybroeck en Charly Schutte van ACASA Group dit statige gebouw eind 2007 op de Gentse vastgoedmarkt zagen komen, twijfelden ze er niet lang aan om de mogelijkheden te onderzoeken en tot aankoop over te gaan. Na een uitgebreide studieronde met de architect werd een aanvraag ingediend om het bestaande gebouw stijlvol en met respect voor het verleden te renoveren en om hieraan een nieuw gebouw te koppelen. Hierin werd vooral de nadruk gelegd op moderne technieken en een energiezuinige aanpak.

Als je het gebouw vandaag bezoekt, zie je hoe nieuwbouw en renovatie van oude elementen perfect hand in hand kunnen samengaan. De verschillende verdiepingen werden gerenoveerd tot 2589m² kantoorruimte. Op het derde bovengronds niveau komen ruime eengezinswoningen met zonneterrassen. Parkeerplaatsen, (fietsen-)bergingen, archiefruimte, vergaderruimtes, eet- en ontspanningsruimtes werden in het ondergrondse volume ondergebracht. Het volledige gebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Bij de opstart van de bouwwerken zat het er in de gemeente Sint-Martens-Latem bovenarms op tussen de oppositie en het schepencollege met de meerderheidsfracties, waarbij deze ervan beschuldigd werden te laks te zijn geweest bij het verlenen van de vergunning. Men verstond er zich tevens niet aan dat de vergunning de erfgoedtoets heeft kunnen doorstaan. Achteraf is gebleken dat deze vrees volledig ongegrond was en ACASA Group goede bedoelingen met het gebouw had door er een pareltje van te maken.

Men heeft ACASA Group bij de vergunning strikte normen opgelegd over wat met de villa diende te gebeuren. De afbraak- en heropbouwwerken zijn steeds uitgevoerd in nauw overleg met de erfgoedcel, waarbij de typische elementen van dit classistische herenhuis, zoals het middenrisaliet onder driehoekig fronton met oculus en guirlande, de bepleisterde buitenmuren, de vloeren, de ramen en deuren, de indeling en een muurschildering van George Minne, bewaard zijn gebleven en in hun oorspronkelijke staat werden gerenoveerd. ACASA Group is heel fier met het geleverde werk dat volledig door haar eigen mensen werd gecoördineerd. Een groot gedeelte van de kantoren wordt door de ACASA Group zelf betrokken sinds begin mei. De overige kantoren worden verhuurd. De commercialisering hiervan gebeurt door ACASA Vastgoed, verdere informatie hiervan is terug te vinden op de website www.huizeminne.be

Geen opmerkingen: