zondag 15 mei 2011

Stad Gent geeft veggie kookboek uit

In het najaar 2010 lanceerde de Stad Gent een oproep aan alle Gentenaars om hun lekkerste vegetarische recepten in te sturen. De twintig lekkerste gerechten zonder vlees of vis werden nu verzameld in een handig boekje ‘Veggietalent uit Gent’. Het boekje wordt gratis verspreid op evenementen, via de Stadswinkel en via EVA vzw. Uit een recente enquête blijkt dat heel wat mensen vaak thuis vegetarisch eten. Maar men vraagt zich soms af hoe en wat klaar te maken. Hoewel er al heel wat vegetarische kookboeken op de markt zijn, biedt ‘Veggietalent uit Gent’ twintig recepten voor en door Gentenaars. Ze zijn allemaal even lekker en de meeste recepten zijn makkelijk te bereiden. Bij elk gerecht komt de kok mee in beeld. Het gaat om twintig Gentenaars, onder wie strafste Gentenaar Barbara Sarafian. Ieder van hen heeft zo zijn redenen om minder of geen vlees te eten. Het boekje laat zien dat de Gentenaars niet alleen pioniers zijn in het beperken van de vlees- en visconsumptie, maar dat ze ook meesters zijn in het bedenken en bereiden van originele vegetarische gerechten. Het grote publiek krijgt het kookboekje ‘Veggietalent uit Gent’ gratis tijdens de happening ‘Veggie hapjes op Gras- en Korenlei’ op donderdag 19 mei, van 16.30 tot 19 uur. Tijdens die happening bieden de deelnemende restaurants veggie hapjes aan voor de prijs van 2 euro.

Steeds meer Gentenaars doen mee met Donderdag Veggiedag. Uit een recente enquête blijkt dat één Gentenaar op vijf minstens één dag per week geen vlees of vis meer eet, vooral op donderdag. 40 procent van de Gentenaars eet soms veggie op restaurant. Het gaat dan vooral om mensen die ook vlees en vis eten, maar die ervan overtuigd zijn dat vegetarisch eten niet alleen gezond is en goed voor het milieu, maar ook heel lekker. De Stad Gent doet al twee jaar mee aan Donderdag Veggiedag. Ze moedigt iedereen aan om minstens één dag per week geen vlees of vis te eten. Sinds Gent in 2009 werd uitgeroepen tot Europese veggie hoofdstad, kwamen er reacties en persaanvragen binnen van over de hele wereld. Diverse steden in binnenland (Mechelen, Hasselt, Brussel, Sint-Niklaas) en buitenland (San-Francisco, Washington, Kaapstad, Sao-Paulo, Bremen) volgden intussen het Gentse voorbeeld.

Minder vlees en vis eten helpt mee de klimaatdoelstellingen van de Stad Gent realiseren. De Stad Gent wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat Gent dan zo goed als geen impact meer heeft op het klimaat. Een ambitieuze doelstelling, want telkens we de verwarming opendraaien of de tv aanzetten, elke keer we in de auto stappen of de bus nemen, zodra we iets eten of boodschappen doen: al onze acties hebben een grote of kleine invloed op het klimaat. We kunnen er dus allemaal samen iets aan doen, als Gentenaar, als bedrijf of als plaatselijke vereniging. Inspirerende voorbeelden, interessante business cases, leuke suggesties en toffe ideeën: u vindt het allemaal op de website van het Gents Klimaatverbond. Doe mee, teken het charter en registreer u voor de nieuwsbrief: www.gentsklimaatverbond.be

En vergeet niet: één dag in de week geen vlees of vis op je bord, is goed voor:
- de gezondheid: minder vlees en meer groenten verlagen het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en sommige kankers.
- het klimaat: minder vlees zorgt voor minder CO2, methaan en lachgas en dus minder opwarming van de aarde. Minder vlees betekent ook minder ontbossing, watertekort, bemesting en verlies aan biodiversiteit.
- de smaakpapillen: vegetarische voeding leren kennen doet proeven van nieuwe producten en uittesten van nieuwe recepten.
- andere mensen wereldwijd: veeteelt levert veel minder voedsel op dan wat er in gaat aan graan. Zo is er minder graan beschikbaar voor mensen, en kost het meer.

Voor meer info over de campagne ‘Donderdag Veggiedag in Gent’
- Milieudienst, Pascal Goethals, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gent-Gentbrugge,
tel. 09 268 23 38, e-mail pascal.goethals@gent.be
- Gezondheidsdienst, Leen Van Zele, Baudelohof, 9000 Gent, tel 09 235 22 50, e-mail gezondheidsdienst@gent.be

Geen opmerkingen: