vrijdag 27 mei 2011

Nadruk moet op besparingen liggen

Alexander

Bij de zoektocht naar 17 miljard euro om in 2015 met een begrotingsevenwicht aan te knopen, zal de nadruk moeten liggen op besparen en niet op nieuwe inkomsten. Dat zei Open Vld voorzitter Alexander De Croo deze morgen voor zijn gesprek met formateur Di Rupo. "Wie mij wil overtuigen dat we nog meer lasten moeten invoeren, terwijl de belastingdruk al zo hoog is, zal van heel ver moeten komen. Ik denk dat we in ons land op een belangrijk moment staan. Ofwel volgen we de gemakkelijke weg van de belastingverhogingen, ofwel voeren we grondige hervormingen door. Die moeten de economie versterken en ervoor zorgen dat de activiteitsgraad omhoog gaat. Als we de huidige solidariteit en die in de toekomst willen behouden, moeten er meer mensen aan het werk raken". Voor de liberale voorzitter moet de nadruk vooral liggen op besparingen en dat bij alle entiteiten, dus zowel het federale niveau en de sociale zekerheid, als de deelentiteiten. Woensdag maakte Alexander De Croo in de krant De Tijd al duidelijk voor welke keuze formateur Elio Di Rupo staat. "Ofwel gaan we voor het soort hervormingen dat Gerhard Schröder gedaan heeft begin jaren 2000 en worden we een land dat even competitief is als Duitsland. Ofwel doen we dat niet en glijden we langzaam in de richting van Griekse en andere landen".

Deze week start formateur Di Rupo de sociaal-economische onderhandelingen met het oog op de vorming van een federale regering. De komende dagen komen alle partijen langs om hun visie te geven op de hervormingen die ons land nodig heeft. Open Vld-voorzitter Alexander De Croo hoopt dat Di Rupo de moed zal hebben die de Duitse socialistische bondskanselier Gerhard Schröder volgens hem had begin jaren 2000. Toen werden de bouwstenen gelegd voor het Duitse wirtschafswunder dat zich aan het voltrekken is. Schröder drukte toen de kosten van de arbeid en maakte de arbeidsmarkt flexibeler. Centraal stond de beperking van de werkloosheidssteun in de tijd. ‘Elio Di Rupo kan de Belgische Gerhard Schröder worden’, zegt De Croo hoopvol.

De Tijd: U mag vrijdag op de koffie bij Di Rupo. Welke plannen zal u hem voorleggen?

Alexander De Croo: “We weten dat we voor een grote besparingsoefening staan. Die moet voornamelijk gebeuren door minder uit te geven. In de sociale zekerheid moeten we bekijken hoe we de middelen beter gebruiken. En bij de vervanging van ambtenaren moeten we zeer selectief zijn. Door slechts een op de twee te vervangen bijvoorbeeld. We moeten op een intelligente manier besparen, zodat onze economische motor veel sterker wordt. Dat wil zeggen dat deze oefening niet alleen een budgetoefening is, maar ook een oefening in fundamentele hervormingen. Onze arbeidsmarkt moet flexibeler worden, zodat de activiteitsgraad omhoog gaat. Het pensioensysteem moet worden hervormd, zodat de effectieve pensioenleeftijd stijgt. Als we er tegen 2015 in slagen de effectieve pensioenleeftijd op te trekken van 59 naar 60 jaar, kan dat 2 miljard euro opleveren. Sommigen hebben het over een crisisbelasting, een algemene sociale bijdrage of het verhogen van de belasting op kapitaal. Dat zijn maatregelen die ervoor zorgen dat onze economische motor langzaam zal uitdoven”.

De Tijd: Is het realistisch terug te keren naar een begrotingsevenwicht zonder extra belastingen?

De Croo: ‘Nieuwe belastingen zijn uit den boze. Als we extra inkomsten binnenhalen, moet dat een gevolg zijn van de hogere economische groei. Ondanks dat we geen regering hebben, ligt de groei boven 2 procent. Dat is vooral te danken aan Duitsland. Maar we hebben in ons land het potentieel om een even sterke economische motor te worden als Duitsland. Het is aan Di Rupo om duidelijk te maken waar hij naartoe wil met ons land. Willen we een land zijn zoals Duitsland, dat de laagste werkloosheidsgraad ooit heeft. Of willen we een land zijn dat zijn lot laat afhangen van anderen”.  Bron: Open VLD

Lees het volledige interview op tijd.be

Geen opmerkingen: