zaterdag 12 november 2011

Boekenbeurs blikt terug op succesvolle 75ste editie

Bij momenten was het behoorlijk druk op de Boekenbeurs dit jaar: ca. 168.000 mensen brachten een bezoek. Er waren 18.600 kinderen tot 12 jaar en 10.500 van tussen 12 en 17 jaar. De topdag van de Boekenbeurs was tot nu toe 3 november (nocturne) met 20.910 bezoekers. Ook de laatste dag, 11 november, is traditioneel een voltreffer met 21.167 bezoekers. Opmerkelijke cijfers in de boekenverkoop bij de boekhandel vorige week: de boekenverkoop in Nederland kende een omzetdaling van 7% maar in Vlaanderen was er een omzetstijging van 4%, en dat exclusief de Boekenbeurs. De Boekenbeurs heeft dus een positieve invloed op de boekenverkoop bij de boekhandel.

65% van de standhouders vulden een korte enquête in. Hieruit blijkt dat de meerderheid over de Boekenbeurs in het algemeen even tevreden of meer tevreden is dan vorig jaar (gemiddelde tevredenheid van 7,5 /10). Een kleine helft van de standhouders die boeken verkopen noteert een stijging of een status quo van de omzet. Zij zien hiervoor de bestsellers, de signerende auteurs, de herfstvakantie, een grotere stand of een nieuwe presentatie als voornaamste redenen. Standhouders die aangeven dat hun omzet gedaald is wijten dit aan het iets te goede weer, te weinig bestsellers of signerende auteurs op hun stand of ook de algemene crisis.


 De toppers van de Boekenbeurs
Wat waren de bestverkopende boeken dit jaar?

FICTIE
1. Pieter Aspe, Solo, 1732 ex. (WPG Uitgevers)
2. Isabel Allende, Het negende schrift van Maya, 750 ex. (Vrijdag/Elkedag Boeken)
3. Stefan Brijs, Post voor mevrouw Bromley, 565 ex. (VBK België)

NON-FICTIE VRIJE TIJD
1. Jeroen Meus, Dagelijkse kost 2, 3500 ex. (Van Halewyck)
2. Jeroen Meus, Dagelijkse kost 1, 2500 ex. (Van Halewyck)
3. Piet Huysentruyt, SOS Piet 5, 1300 ex. (Lannoo)

NON-FICTIE INFORMATIEF
1. Carl Huybrechts, Rik de Saedeleer. Duivelse memoires, 957 ex. (Borgerhoff&Lamberigts)
2. Paul D'hoore, De 99 beste tips om belastingen te besparen, 950 ex. (Roularta)
3. Linda De Win, Tobback, Eyskens, De Croo, 849 ex. (Borgerhoff&Lamberigts)

KINDER- EN JEUGDLITERATUUR
1. Geronimo Stilton, Fantasia 6, 1965 ex.(Baeckens Books)
2. De Bremer Stadsmuzikanten, 1400 ex. (Ballon Media/Het Geluidshuis)
3. Catwalk van Dirk Bracke, 500 ex. (Davidsfonds Uitgeverij)

Er gingen ook nog 1375 Harry Potters de deur uit bij Vrijdag/Elkedag Boeken.
STRIPS
1. Hec Leemans, F.C. De Kampioenen, Vertongen Vampier, 1387 ex. (WPG Uitgevers)
2. Jonas Geirnaert, Het Kleine Kabouter Wesley Boek, 904 ex. (Borgerhoff&Lamberigts)
3. Merho, De Kiekeboes, Grof wild, 883 ex. (WPG Uitgevers)

Ook werden er grote stapels Jommekes (8500) en Kuifjes (1500) verkocht

Signerende auteurs
Auteurs groot en klein blijven de absolute hoofdrolspelers van de Boekenbeurs: zowat 900 auteurs tekenden present; samen waren ze goed voor ruim 2000 signeersessies.
Bezoekers stonden geduldig in de rij voor o.a. Jeroen Meus, Craig Thompson, Jeff Smith, Piet Huysentruyt, Santa Montefiore, Nicci Gerrard, Pieter Aspe, Annelies Beck, Rudi Vranckx, Tom Lanoye, en Bart De Wever. Ook Jommeke, Grzegorz Rosinsky, Mega Mindy, Paul D'hoore, Pol Goossen, Rik De Saedeleer, … konden op veel interesse rekenen.

Auteurspodium
Het Auteurspodium bood een uitgebreid programma met 240 programmapunten, waarvan er een 50-tal gekoppeld was aan een van de vier themadagen. In totaal woonden ruim 15.000 bezoekers een programmapunt bij. Kinderen konden op het Auteurspodium 41 boekenprogramma’s op kindermaat meemaken.

E-paviljoen
Het nieuwe e-paviljoen van Boek.be kende een grote belangstelling. Er was een grote interesse in de verschillende projecten die de Vlaamse uitgevers er presenteerden. Het Monkey Tales programma was een van de populairste items. Fnac verkocht er gemiddeld 5 à 10 e-readers per dag . Ook de e-readingkrant werd gretig meegenomen.

Crossmediale aanpak
Boek.be organiseerde een succesvolle dating tussen uitgevers van boeken en producenten van film. Het is namelijk belangrijk dat de twee partijen elkaar zo vroeg mogelijk in het productieprocess ontmoeten en informeren om businessopportuniteiten te detecteren.
Een andere primeur was dat er voor het eerst filmvertoningen op de Boekenbeurs te zien waren dankzij de samenwerking met het VAF. Het publiek kon ook verschillende concerten meemaken, o.m. Mintzkov en Stash.

De Prijs voor de Mooiste Stand 2011
Om de stands van de Boekenbeurs aan te sporen om zich van hun beste kant aan het publiek te tonen, organiseert Boek.be al voor de zesde keer de Prijs voor de Mooiste Stand. De jury, bestaande uit Iris Vanspauwen (beursorganisatie), Leen Scholliers (architectuur) en Geertrui Schoeters (promotie Boek.be) nomineerde 5 stands waar het publiek op kon stemmen.
De jury bekroont Ballon Media (stand 205, 208, 210, 212) omwille van het duidelijk vormgeeflijk concept dat zelfs bij de aanwezigheid van veel publiek door de heldere communicatie standhoudt. Door het eenvoudige kleurgebruik profileren de verschillende uitgeversfondsen zich binnen een coherent geheel. De jury geeft ook een eervolle vermelding aan de stand van Culturele en Literaire Tijdschriften (CELT , 411) omdat die aantoont dat een stand ondanks beperkte ruimte, middelen en materiaalgebruik een maximale uitstraling kan hebben.
Ballon Media wordt twee keer bekroond want ook het publiek koos massaal voor deze stand.

Winnaars
Drie gelukkige winnaars van de New York wedstrijd winnen een citytrip naar New York:
Jef Swinnen, Sofie Vanderwegen en Sarah Rossillon.
Vijf mensen die een online ticket kochten winnen een nieuwe Minerva-fiets
§ Sara Cooman (kinderfiets)
§ Yasmine Rasschaert (damesfiets)
§ Rita Lavens (damesfiets)
§ Frank Cosyn (herenfiets)
§ Gery Kindt (herenfiets)

Geen opmerkingen: