donderdag 17 november 2011

Spin-off HoGent haalt Flanders' Care binnen

Investeringen in de zorgsector zijn altijd meer dan welkom. Het was dan ook fijn om te horen dat de Vlaamse regering vijf nieuwe demonstratieprojecten heeft voorgesteld. Deze projecten moeten ervoor zorgen dat innovatieve ideeën voor de zorgsector niet blijven steken in de ontwikkelings- en innovatiefase. Hiertoe zal de Vlaamse regering een miljoen euro investeren in deze projecten via Flanders' Care. Dit is het fonds waarmee de Vlaamse regering de samenwerking wil stimuleren tussen gezondheidszorg, ondernemingen en innovatie.

Bij de geselecteerde projecten vinden we ook Reskin Silicone Skin Technology terug, een project dat op zoek gaat naar adequate oplossingen voor staartbeenbescherming. In rust- en verzorgingstehuizen kampt immers meer dan 45 % van alle bewoners met incontinentieproblemen. Na verloop van tijd ontstaan door de incontinentie ter hoogte van het staartbeen en de billen hardnekkige vochtletsels. Bij bedlegerige bewoners versnelt frictie het ontstaan van huidletsels ter hoogte van het staartbeen. Het nieuwe verband van ReSkin Medical wil hier een antwoord op bieden.

De ontwikkeling van het verband kwam tot stand binnen ReSkin Medical®, een spin-off van de HoGent en Bio-Racer. Het resultaat is een pleister met aangepaste vorm die bi-elastisch is, waardoor hij zelfs op de moeilijkste plaats kan worden aangebracht, zonder dat die achteraf weer kan gaan oprollen. De pleister is ademend, maar laat tegelijkertijd geen stoelgang of urine door, wat het genezingsproces sterk bevordert en de preventie van nieuwe letsels mogelijk maakt.

De pleisters bestaan uit een zacht klevende medische laag, waarover een fijne laag van soepele lycravezels is aangebracht. Hier bovenop wordt een ademende niet-intrusieve filmlaag aangebracht, die aan de randen huidvriendelijk verzegeld kan worden om insijpeling en oprolling tegen te gaan. Dankzij de medische coating verkleven ze niet in de wonden en kunnen ze pijnloos verwijderd worden. En door de unieke samenstelling van de kleeflaag, blijven de pleisters ook probleemloos kleven op een vochtige huid, zonder dat de pleister weer loskomt.

De vernieuwing betekent een duidelijke vooruitgang voor de kwaliteit van zorg. Met de financiële inbreng van de Vlaamse overheid wil het partnerschap nu het verband voor de stuit uitgebreid klinisch testen. ReSkin® kwam hiervoor tot een overeenkomst met de zorgactoren WZC Clep uit Alveringem, het zorgcentrum Meunyckenhof uit Koekelare en het Sint-Franciscusziekenhuis uit Heusden-Zolder. Als de resultaten positief zijn, zal het product internationaal gecommercialiseerd worden. Hiermee zou alvast één van de hoofddoelen van Flanders' Care gerealiseerd worden: Vlaamse innovaties op de eigen én internationale markt uitrollen.

Geen opmerkingen: