zaterdag 16 oktober 2010

Eurovisiesongfestival 2011 in Düsseldorf

ESC2010dusseldorf_logo Het 56e Eurovisiesongfestival zal in 2011 in Düsseldorf gehouden worden. Dit werd op 12 oktober aangekondigd door Norddeutsche Rundfunk (de Noord-Duitse omroep). Het festival zal op 14 mei in de ESPRIT Arena gehouden worden. De twee halve finales zijn gepland voor 10 en 12 mei en vinden eveneens plaats in de ESPRIT Arena. "Heel Düsseldorf kijkt enorm uit naar dit internationale mega-evenement. We zijn erg trots als gaststad van Duitsland op te mogen treden. Een hartelijk welkom aan alle deelnemers en gasten van het Eurovisiesongfestival uit heel Europa. We zullen goede gastheren zijn", aldus burgemeester Dirk Elbers. Düsseldorf is ook voor Belgen en Nederlanders de goede locatie. Ongeveer 24.000 toeschouwers zullen het Eurovisiesongfestival 2011 meemaken in de ESPRIT Arena. Dit betekent dat de NDR een plaats gekozen heeft die het beste voldoet aan de gestelde hoge eisen. De ESPRIT Arena zal gedurende zes weken beschikbaar gesteld worden aan de organisatoren. De drie tweede-divisie voetbalwedstrijden van Fortuna Düsseldorf, die oorspronkelijk gepland waren in de arena, zullen in die periode gehouden worden in het Paul-Janes Stadion in Flinger Broich.

Burgemeester Elbers vervolgt enthousiast: "Düsseldorf draagt een internationaal en werelds karakter doordat de stad een uitstekende locatie is voor congressen en beurzen.  Kwaliteit is gegarandeerd door de vele jaren van ervaring met het organiseren van grote evenementen en door de uitstekende infrastructuur en daarom kan onze stad deze belangrijke uitdaging tot een goed einde brengen. De verantwoordelijken voor de televisie-uitzending waren onmiddellijk overtuigd dat ze hier de perfecte omstandigheden zullen vinden". Hij spreekt eveneens zijn dank uit aan iedereen die betrokken was bij het voorstel: "Het is schitterend dat zoveel mensen in de stad geholpen hebben om dit evenement naar Duesseldorf te brengen."

Nu komt het Eurovisiesongfestival voor de tweede keer in een jaar naar Düsseldorf. De inwoners deden eerder dit jaar al mee met de show in Oslo. Onder het motto "Share the moment" dansten duizenden inwoners van Duesseldorf tijdens de flashmob op de Burgplatz tegen de achtergrond van de Rijnpromenade en beleefden ze samen het Eurovisiegevoel. Düsseldorf maakt zo deel uit van de tien steden in Europa waar de flashmob is uitgevoerd. U vindt de video van de flashmob op: http://www.youtube.com/watch?v=wsuPqiCjyag (gedeelte Düsseldorf: minuut 03:00 tot 03:21)

Het Eurovisiesongfestival 2011 zal in Duitsland gehouden worden. De finale is gepland voor 14 mei, de twee halve finales voor 10 en 12 mei. In deze twee halve finales nemen telkens tien landen het tegen elkaar op voor een plaats in de finale. De stemming wordt gehouden via televoting of door de beslissingen van de jury. Als gastland gaat Duitsland automatisch naar de finale, net als Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje. De winnaar van dit jaar, Lena Meyer-Landrut (19), geeft volgens planning ook volgend jaar acte de présence. Aan het festival van 2010 in Noorwegen namen in totaal 39 landen deel en het werd in 46 landen uitgezonden. Ongeveer 160 miljoen tv-kijkers in 150 landen bekeken het festival, waarvan 14,7 miljoen in Duitsland. Tot dan toe was enkel Nicole er in 1982 in Harrogate, Engeland in geslaagd om het Eurovisiesongfestival voor Duitsland te winnen. München werd in 1983 aangeduid als gaststad. Link: http://www.eurovision.tv/page/home

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: