woensdag 23 maart 2011

Geen radioactiviteit in België

Op basis van trajectvoorspellingen , zou tot eind van de week weinig of niets van radioactiviteit naar ons land komen. De wolk is aan de Amerikaanse Oostkust al vele malen verdund sinds ze Japan verliet en zal nog verder verdunnen over de Atlantische oceaan. Volgens de berekeningen van het FANC zal het radioactiviteitniveau, wanneer het onze regionen zou bereiken, zo zwak zijn dat het slecht meetbaar is via gesofisticeerde technieken. Het FANC stelt daarom dat de ‘wolk’ bij ons geen effect zal hebben op onze gezondheid, en evenmin op de bodem of de voedselketen en blijft de evoluties van nabij volgen. In ons land is er bijgevolg geen enkele reden tot ongerustheid en evenmin tot inname van jodiumtabletten of andere beschermingsacties. Aan de hand van weerkundige modellen, de berichtgeving van het IAEA en metingen, wordt de actuele stand van zaken en de mogelijke impact voor ons land opgevolgd door de verschillende bevoegde overheden en diensten. In ons land is er bijgevolg geen enkele reden tot ongerustheid en evenmin tot inname van jodiumtabletten of andere beschermingsacties.

Landgenoten die recent terugkeerden uit Japan en zich recent in de risicozone bevonden, krijgen sinds eergisteren de mogelijkheid om op vrijwillige basis een meting te laten uitvoeren. Inmiddels boden zich vier volwassenen aan. Na de meting van hun schildklier, van de externe lichaamsbesmetting en van de bagage werd geen enkele besmetting vastgesteld. Deze tijdelijke meetcampagne wordt georganiseerd in het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek.

De import in België van levensmiddelen uit Japan is zeer beperkt en zal aan verstrengde controles onderworpen worden door het Voedselagentschap. Van zodra het nucleair incident bekend werd, heeft het FAVV een risico-evaluatie en een verificatie uitgevoerd van de levensmiddelen die uit Japan afkomstig zijn. Uit voorzorg zal het FAVV stalen nemen van levensmiddelen die na het ongeval zijn vertrokken en pas in de komende weken zullen toekomen. Van voeding die voor het nucleair ongeval in Japan vertrokken is, worden nu al stalen genomen om achtergrondwaarden van radioactiviteit te meten.

Meer informatie:
• Actuele stand van zaken en FAQ: www.fanc.be
• Levensmiddelen: www.favv.be
• Reisadvies: www.diplobel.be
• Nucleair risico: www.nucleairrisico.be

Geen opmerkingen: