vrijdag 18 maart 2011

Provincie Oost-Vlaanderen organiseert actie 'Verbijsterende bijen'

Bijen zijn heel belangrijke wezens voor de landbouw en botanische biodiversiteit. De laatste jaren hebben bijen het echter om verschillende redenen moeilijker. Een belangrijk knelpunt voor zowel honingbijen als wilde bijen is het tekort aan nectar en stuifmeel, vooral in het najaar. Een extra aanbod aan planten met een goed stuifmeel- en nectargehalte is welkom. De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert daarom opnieuw de actie 'Verbijsterende Bijen'. Oost-Vlamingen die bijen en nectarminnende insecten willen helpen om te overleven, kunnen ook dit jaar op diverse locaties een gratis zakje bloemenzaad afhalen.

Data en locaties
• Vrijdag 1 april 2011, tussen 10 en 16 uur, in het Provinciaal Administratief Centrum Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2 in Gent
• Vrijdag 8 april 2011, tussen 10 en 16 uur, in de Provinciale Uitleendienst, Lamstraat 113 in Sint-Niklaas
• Zaterdag 9 april 2011, tussen 10 en 16 uur, in het Provinciaal domein Puyenbroeck, (bezoekerscentrum), Puyenbrug 1a in Wachtebeke
• Zondag 17 april 2011, tussen 10 en 16 uur, in Provinciaal domein De Gavers, Onkerzelestraat 280 in Geraardsbergen (inkomhal zwembad)
• Woensdag 20 april 2011, tussen 10 en 16 uur, in Provinciaal domein Het Leen, Gentsesteenweg 80 in Eeklo
• Vrijdag 22 april 2011, tussen 10 en 16 uur, in het Provinciaal Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16 in Zwalm (Meilegem)

Praktisch
Eén zakje bloemenzaad van 10 g is goed voor het inzaaien van een oppervlakte van 10 m². Per persoon kan men maximum 3 zakjes krijgen.
De actie loopt zolang de voorraad strekt.
Bedoeling is dat de zaden in de Oost-Vlaamse grond worden ingezaaid!
Het zakje bloemenzaad is samengesteld uit 12 bloemensoorten*. Het bloemenmengsel is aangepast aan de particuliere tuin.

Andere doelgroepen
Gemeentebesturen kunnen gratis zaden aanvragen voor het inzaaien van percelen op openbaar domein (vb. overhoekjes, braakliggende terreinen …) via onderstaande contactgegevens.
Landbouwers worden ook betrokken bij deze actie door het inzaaien van het zaadmengsel in akkerranden. Imkers kunnen via hun Oost-Vlaamse koepelvereniging bloemzaad ontvangen.

Goed gezien?
Na het inzaaien van de zaadjes kan men op de webpagina www.oost-vlaanderen.be/bijen foto's van het eigen bloemenveldje opladen. Men kan hier eveneens aanduiden welke bezoekers van bloemen (bijen, hommels, wespen, …) men het meeste zag. Met deze actie wil de Provincie Oost-Vlaanderen bijdragen aan het behoud en de verbetering van de natuurkwaliteit in het agrarische landschap.

De 12 bloemsoorten waaruit het zakje bloemzaad bestaat zijn: akkervergeet-me-nietje (Myosotis arvense), boekweit (Fagopyrum esculentum), dille (Anethum graveolens), goudsbloem (Calendula officinalis), kaasjeskruid (Malva sylvestris ssp. Mauritania), klaproos (Papaver rhoeas), komkommerkruid (Borago officinalis), korenbloem (Centaurea cyanus), koriander (Coriandrum officinalis), mariadistel (Silybum marianum), nigelle (Nigella sativa) en zonnebloem (Helianthus annuus). Link: www.oost-vlaanderen.be/bijen

Geen opmerkingen: