maandag 14 maart 2011

Wat doen bij een nucleair ongeval?

TurtelboomUittredend Minister Annemie Turtelboom heeft maandag het startschot gegeven voor de informatiecampagne ‘Wat doen bij een nucleair ongeval?’ van de FOD Binnenlandse en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Deze campagne wil de Belgische bevolking en vooral ook de omwonenden van nucleaire sites uitgebreid informeren over de beschermingsmaatregelen in geval van een nucleair ongeval. Annemie Turtelboom: “Veiligheid is de hoeksteen en noodzakelijke voorwaarde van een goed functionerende samenleving en het verzekeren van die veiligheid in al zijn aspecten is mee de plicht van de overheid. Maar absolute veiligheid is een illusie en hoewel de kans op een nucleair ongeval zeer klein is, is ze niet onbestaand.” “Daarom,” stelt minister Turtelboom, “moeten we als overheid de mensen zo goed mogelijk informeren zodat iedereen weet wat te doen in het geval van een nucleair incident”.

“Binnen gaan of binnen blijven en luisteren naar de boodschappen van de overheid (o.a. via de media) is de juiste reflex bij een nucleair incident”, aldus Directeur-Generaal van het Crisiscentrum Jaak Raes.  Als de sirenes rond een nucleaire site ononderbroken luiden, dan is dat om te waarschuwen voor gevaar. In dat geval volgt u deze reflexen:
•  ga binnen of blijf binnen in een gebouw;
•  sluit ramen en deuren;
•  luister naar de radio of kijk tv voor meer informatie en verdere aanbevelingen;
•  telefoneer niet onnodig. Overbelasting van het telefoonnetwerk kan de hulpverlening verstoren;
•  laat de kinderen op school. Binnenblijven is ook hun beste bescherming.

Bij bepaalde nucleaire ongevallen kan er radioactief jodium vrijkomen. Inname van natuurlijk jodium voorkomt in dat geval dat radioactief jodium in de schildklier terechtkomt. “Daarom ben ik blij om te kunnen aankondigen dat vandaag 14 maart ook een nieuwe verdeling van jodiumtabletten start”, aldus Minister Turtelboom. Gezinnen en instellingen die gevestigd zijn in een zone tot 20 km rond een nucleaire installatie, kunnen tabletten afhalen in de lokale apotheek. Het gaat in totaal om 4 miljoen doosjes jodiumtabletten die in 1241 apotheken verdeeld worden. Opdat de bevolking (en in het bijzonder de direct betrokken bevolking) kennis kan nemen van de informatie over het risico en de mogelijke beschermingsacties, is er van 14 maart tot 16 april 2011 een informatiecampagne. In alle gemeenten is een informatiebrochure beschikbaar. In de zones rond de sites worden die in de komende dagen door B-Post huis aan huis bedeeld. Hierin wordt ook uitgelegd hoe iemand gratis jodiumtabletten kan verkrijgen. Via de  regionale zenders en advertenties zullen de acties extra in de verf worden gezet. Van 14 maart tot eind april is een gratis infonummer beschikbaar tussen 8u en 20u: 0800 14 689. De website www.nucleairrisico.be geeft meer gedetailleerde info en nuttige links.

Geen opmerkingen: