donderdag 3 maart 2011

Libië: Noodoproep voor kinderen en vrouwen

Sinds de gewelddadige opstand tegen president Mouammar Kadhafi zijn al meer dan 100.000 mensen Libië ontvlucht. In vele steden, waaronder de hoofdstad Tripoli, laait het geweld hoog op. De eerste golf vluchtelingen bestond hoofdzakelijk uit mannen, zowel Libiërs als migranten uit derdewereldlanden. Maar het aantal vrouwen en kinderen die het land verlaten, blijft toenemen. Het zijn vooral deze gezinnen die het kwetsbaarste zijn. Het aantal communicatiekanalen dat operationeel is, blijft beperkt. Daardoor bestaat er een heersende onzekerheid over de informatie die ons uit het land bereikt. Als de politieke situatie in Libië echter instabiel blijft, zal het aantal slachtoffers de komende dagen en weken nog toenemen. Het aantal dodelijke slachtoffers, voornamelijk burgers, loopt ondertussen al in de honderden, misschien zelfs duizenden.

Of Libië veel humanitaire hulp zal nodig hebben, blijft nog koffiedik kijken. Maar er heerst steeds meer ongerustheid over de beschikbaarheid van medische hulp voor gewonden. Als de gevechten blijven voortduren in het land, zal er ongetwijfeld nood zijn aan infrastructuren voor medische hulp en voedselbevoorrading. UNICEF beraamde dat de kost van de noodhulp voor vrouwen en kinderen, getroffen door het aanhoudende geweld en de dreiging van een ernstige humanitaire crisis, zo een 7,2 miljoen dollar zal bedragen. Het blijft moeilijk te voorspellen wat voor impact het conflict zal hebben op humanitair vlak. Rekeninghoudend met de grote onzekerheid over de situatie ter plaatse en de omvang van de vluchtelingengolf, is het initiële actieplan beperkt tot een duur van acht weken.

UNICEF vaardigde al twee ploegen af om de noodhulp en -operaties in Tunesië en Egypte te coördineren, met betrekking tot de bescherming van de kinderen en de implementatie van het WaSh-programma (water, sanitaire voorzieningen en hygiëne). Aan beide kanten van de Libische grens worden hulpgoederen ingeladen om zo snel mogelijk te reageren op de humanitaire situatie in de drie landen. In Tunesië zijn de grootste prioriteiten vooral de waterbevoorrading en de installatie van sanitaire voorzieningen voor mensen die daar de grens overstaken. Net zoals in Egypte stelt UNICEF ook in Tunesië alles in het werk om de bescherming van de kinderen te garanderen. Naast psychosociale ondersteuning gaat UNICEF ook actief op zoek naar families in de hoop zoveel mogelijk gezinnen te herenigen. Dit om de toename van rondzwervende kinderen zonder familie of begeleiding tegen te gaan.

Vanaf het ogenblik dat de situatie het toelaat, zal UNICEF aan de slag gaan in Libië zelf. Pas wanneer het geweld gestaakt wordt, kan de omvang van de interventie echt ingeschat worden. De expertise die UNICEF opbouwde op het gebied van watervoorziening, hygiëne en sanitair zal ook hier welkom zijn, net zoals in andere humanitaire crisissen. UNICEF België lanceert een oproep tot solidariteit. Alle giften zijn welkom om het rekeningnummer BE 31 0000 0000 5555 (BIC: BPOTBEB1) of via de website www.unicef.be/gift.

Geen opmerkingen: