vrijdag 25 maart 2011

Niet berusten in hangmat onderhandelingen

Alexander Alexander De Croo hoopt dat de onderhandelaars de boodschap hebben begrepen. Na zijn oproep om de ‘coalitie van de stilstand’ te doorbreken, gaat men de komende tien dagen intensiever onderhandelen. Nadien zou er eventueel ook over onderwerpen als pensioenen en meerjarenbegroting kunnen worden gesproken. “Na negen maanden wordt het meer dan tijd om het ook daarover te hebben". Open VLD voorzitter Alexander De Croo maakte de analyse dat de winnaars van de verkiezingen elkaar gevonden hadden in een coalitie van de stilstand. Hij vroeg zich af waar PS en N-VA op wachten om, in parallel met het communautaire werk dat koninklijk onderhandelaar Wouter Beke nu doet, ook te beginnen spreken over sociaaleconomische onderwerpen zoals de hervorming van de pensioenen en het uitwerken van een meerjarenbegroting.

"Ik had zeer sterk de indruk dat we in hangmatonderhandelingen aan het terechtkomen was. Terwijl Beke als koninklijk onderhandelaar de twee winnaars van de verkiezingen dichter bij elkaar probeert te brengen, hielden die zich bezig met een keer te gaan zwemmen en een uitstapje naar Londen. Na negen maanden zou je van die twee toch nét iets meer inspanningen mogen verwachten,” zegt Alexander De Croo. "Blijkbaar heeft men de boodschap begrepen nu men beslist heeft het onderhandelingstempo op te drijven. Dat is positief. Ik hoop dat men binnen tien dagen nog een stap verder zet en ook begint te spreken over andere belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld pensioenen, jobs en justitie. Natuurlijk kun je pas een aan nieuwe regering beginnen als je een communautair akkoord hebt, maar hopelijk gaat de volgende regering meer doen dan alleen maar een communautair akkoord uitvoeren.

Alexander De Croo vindt de kritiek op lopende zaken een beetje vreemd. “Onze ministers doen in lopende zaken wat ze moeten doen: het hoogst noodzakelijke. Ze passen op het huis en voorkomen dat het binnenregent, maar de verbouwing van het huis is voor een nieuwe regeringsploeg. Aan hen die kritiek hebben op lopende zaken zeg ik: vorm een regering en doe het zelf.”

Geen opmerkingen: