Sinds maandagavond verblijft een groep asielzoekers in een gebouw van de Universiteit Gent. Omdat Fedasil niet snel genoeg voldoende hulpmiddelen voor tijdelijke opvang ter plaatse kon brengen, riep rector Paul Van Cauwenberge het UGent-personeel op om diezelfde dag nog onder meer dekens, toiletgerief en speelgoed te bezorgen. De rector bracht de avond door bij de asielzoekers. In de gebouwen van het voormalig Adviescentrum voor Studenten op het Sint-Pietersplein verblijven momenteel een 40-tal asielzoekers. Het gaat om verschillende families met kinderen.
Dominique Van Acker, hoofd security van de Gentse universiteit, ontpopte zich tot een crisismanager voor een tiental gezinnen uit ex-Joegoslavië en Tsjetsjenië. Samen met een aantal vrijwilligers zorgt ze er voor dat deze gezinnen, waarvan enkele met kleuters en baby's, hun eerste nacht in ons land niet onder de blote hemel moeten doorbrengen. Naar aanleiding van de schrijnende beelden op TV stelde rector Van Cauwenberge vorige week een leegstaand gebouw van de Gentse universiteit ter beschikking, en maandag kwam het eerste telefoontje van Fedasil binnen. Er werden ijlings matrassen uit studentenhome Vermeylen aangesleurd en er werd een mail rondgestuurd om dekens, kleren, handdoeken, speelgoed en zo meer te bezorgen. Daar werd massaal op gereageerd. Zowel studenten als personeelsleden kwamen hulpgoederen afleveren en boden zich als vrijwilliger aan. Rector Paul Van Cauwenberge, die de avond bij de asielzoekers doorbracht, was onder de indruk van de grote respons op zijn oproep en wil alle betrokkenen nu alvast van harte bedanken voor dit warm gebaar.
Maandagavond mochten de dakloze gezinnen gratis eten in het studentenrestaurant. Voor warme maaltijden komen er binnenkort maaltijdcheques van Fedasil maar voor het ontbijt is niets voorzien. Dominique vraagt om asjeblief geen eten te brengen maar wel cash geld waarmee ze zelf het nodige eten zal kopen. Ondanks dit succes zijn nog meer hulpgoederen en financiële bijdragen welkom en nodig. Momenteel is er vooral nood aan geld om boodschappen te doen en om medicijnen te betalen. Wie de actie wil steunen neemt best vooraf even telefonisch contact op met de medewerkers ter plaatse via het nummer 09 264 30 99 (van 9 tot 21u).
woensdag 8 december 2010
Eerste asielzoekers in UGent gebouwen.
Gepost door Guido Van Peeterssen op 00:30
Labels: asielzoekers, Dominique Van Acker, FEDASIL, UGent, Van Cauwenberge
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten