woensdag 8 december 2010

Vijf dichters maken kans op de Herman de Coninckprijs 2011

Logo_HdCprijsIn 2011 wordt de Herman de Coninckprijs, die uit 3 luiken bestaat, voor de vijfde keer uitgereikt. De vakjury bekroont de beste oorspronkelijk Nederlandstalige dichtbundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar met 6.000 euro. Het beste poëziedebuut krijgt 1.000 euro. Het beste gedicht wordt na een intensieve stemcampagne als gratis poster bij de boekhandel uitgedeeld. Johan de Boose, Marleen De Crée, Stefan Hertmans, Marc Tritsmans en Joke van Leeuwen zijn genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2011. Op Gedichtendag, donderdag 27 januari 2011, wordt de prijs uitgereikt in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. En dat tijdens een uitgelezen jazzavond met o.a. Jack van Poll en Jef Neve. Het gedicht dat de meeste stemmen wint, wordt die dag gratis verspreid via de boekhandel. De vakjury van de Herman de Coninckprijs 2011 bestaat uit Elke Brems (docent K.U.Leuven, voorzitter), Erik de Jong (a.k.a. singer-songwriter Spinvis), Roeland de Trazegnies (reporter/redacteur Peeters & Pichal, Radio 1), Toon Horsten (directeur Strip Turnhout) en Greet Op de Beeck (journalist VRT Nieuwsdienst).

Zij nomineerden de volgende vijf bundels voor de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel:
_ Het geheim van Grzimek van Johan de Boose (Meulenhoff | Manteau)
_ het is niet de lava van Marleen De Crée (P Uitgeverij)
_ De val van vrije dagen van Stefan Hertmans (De Bezige Bij)
_ Studie van de schaduw van Marc Tritsmans (Nieuw Amsterdam)
_ Hoe is 't van Joke van Leeuwen (Querido)

Poëzieliefhebbers worden in januari warm gemaakt om online mee te stemmen voor het mooiste gedicht. Eén gedicht uit ieder van de vijf genomineerde bundels maakt kans op de Publieksprijs. Het gedicht met de meeste stemmen wordt door Gert Dooreman in een mooie poster gegoten die op Gedichtendag, donderdag 27 januari, gratis in de erkende boekhandel wordt uitgedeeld. De stemcampagne gaat via http://www.boek.be van start op vrijdag 14 januari en loopt tot 21 januari (middernacht). Deze Publieksprijs verloopt in samenwerking met De Standaard, Radio 1 en Canvas.

De uitreiking van de Herman de Coninckprijzen vindt plaats tijdens de slotshow van Gedichtendag op 27 januari in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Op het programma: Onder Jacks vleugels, met Jack van Poll, Jef Neve, Ewout Pierreux en Alano Gruarin. De jeunesse dorée van de Vlaamse jazzpiano en de wijze grijze toetsenmeester Jack van Poll - Nederlander van geboorte, maar intussen een halve Antwerpenaar - leven zich al improviserend uit in de freestyle jazz op twee vleugelpiano’s. Van Poll zocht en vond voor dit bijzondere project drie getalenteerde muzikanten, allemaal laureaten van het Lemmens Instituut in Leuven: Alano Gruarin, Ewout Pierreux en Jef Neve. Samen zijn ze ongeveer zo oud als Jack, maar leeftijd speelt in de jazz nauwelijks een rol. Dit optreden vormt een uitgelezen kader voor poëzie – de 5 genomineerde dichters en de beste debuterende dichter lezen hun favoriete gedichten voor – en voor de uitreiking van de Herman de Coninckprijzen. Arenbergschouwburg | Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen | 27 januari | 20.15u.

Meer info & tickets: http://www.provant.be/vrije_tijd/cultuur/cultuurhuizen/arenbergschouwburg/programma

Geen opmerkingen: