maandag 13 december 2010

Ziekenhuizen ontvangen kwaliteitslabel Babyvriendelijk Ziekenhuis

Op 16 december zullen de federale overheid Volksgezondheid en de heer Yves Willemot, algemeen directeur van UNICEF België, het label ‘Babyvriendelijk Ziekenhuis’ (BFHI) officieel overhandigen aan 9 Belgische ziekenhuizen, tijdens een studiedag gewijd aan dit thema. In 1991 lanceerde UNICEF, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een wereldwijde campagne onder de naam Initiatief Babyvriendelijk Ziekenhuis ( Baby Friendly Hospital Initiative ), om borstvoeding te promoten in de ziekenhuizen. Wetenschappelijke studies hebben immers aangetoond dat borstvoeding tot de leeftijd van zes maanden en ook daarna, wanneer de baby ook andere voeding begint te eten, grote voordelen inhoudt, niet alleen voor de gezondheid van moeder en kind, maar ook op psychologisch, sociaal en economisch vlak, en ook goed is voor het milieu. Ziekenhuizen kunnen het BFHI kwaliteitslabel verwerven wanneer na een grondige evaluatie blijkt dat ze voldoen aan de daaraan gekoppelde vereisten, namelijk dat ze hun beleid en hun dagelijkse praktijken hebben aangepast aan de internationale BFHI kwaliteitscriteria. Meer dan 20.000 ziekenhuizen verspreid over de ganse wereld kregen dit kwaliteitscertificaat.

Onder impuls van het Federaal Borstvoedingscomité en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu werd het BFHI label in 2006 voor het eerst uitgereikt aan zes Belgische ziekenhuizen, in het kader van de pilootfase die werd gelanceerd om dit initiatief uit te testen in ons land. Het ging om de volgende ziekenhuizen: Centre hospitalier Etterbeek-Ixelles, Clinique Edith Cavell - Uccle, Clinique Saint-Pierre - Ottignies, CHU Saint Pierre - Bruxelles, Universitair Ziekenhuis - Antwerpen, Sint-Vincentiusziekenhuis - Antwerpen. Tijdens de volgende pilootfase 2006-2008, behaalden nogmaals 8 ziekenhuizen het label: Centre hospitalier Bois de l’Abbaye et Hesbaye - Seraing, CHU Brugmann - Bruxelles, CHU Tivoli - La Louvière, Hôpital Erasme - Bruxelles, UZ Gasthuisberg - Leuven, Henri Serruys Ziekenhuis - Oostende, Kliniek Sint Jan – Brussel en het AZ Jan Palfijn – Gent.

Eén van de doelstellingen in het kader van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan 2005-2010 is ervoor te zorgen dat tegen 2010 een kwart van de 117 kraamafdelingen in België beantwoorden aan de internationale BFHI-criteria.

De studiedag « Baby Friendly hospital Initiative » gaat door op 16 december 2010 van 9.00 tot 17.00 in het Cultureel Centrum van Sint Pieters-Woluwe, Charles Thielemanslaan 93, 1150 Brussel.

Het programma en alle verdere informatie kunt u vinden op www.babyhospital.be

Guido Van Peeterssen.

Geen opmerkingen: