donderdag 30 december 2010

Unieke beelden van Andromeda melkwegstelsel op BBC dankzij UGent

Herschel 01 Tussen 18 en 21 december werd met behulp van Herschel ruimtetelescoop de grootste en meest gedetailleerde kaart gemaakt van het Andromedastelsel. Andromeda is het meest nabijgelegen grote melkwegstelsel. De unieke kaart bestrijkt een gebied dat meer dan 50 keer groter is dan de volle maan. De kaart werd gemaakt in het kader van het HELGA project, dat geleid wordt door sterrenkundigen van de UGent. De spectaculaire beelden worden op 3, 4 en 5 januari 2011 op BBC vertoond.

Andromeda (of M31) is het grote melkwegstelsel dat dichtst bij ons ligt. Samen met onze eigen Melkweg wordt het als een soort tweeling beschouwd. De unieke kaart van Andromeda is gemaakt in vijf verschillende infraroodfilters en bestrijkt een gebied dat meer dan 50 keer groter is dan de volle maan. Voor het eerst werd het Andromedastelsel tot voorbij de uiterste rand waargenomen in het infrarood. Dit laat toe om de structuur in zijn totaliteit te bestuderen en tot in details die hun voorgaande niet kennen bij deze golflengten. De kaart werd gemaakt in het kader van het HELGA-project, wat staat voor Herschel Exploitation of Local Galaxy Andromeda. Het project wordt gedragen door een groot internationaal consortium, geleid door sterrenkundigen van de UGent. Het HELGA-team van de UGent bestaat uit dr. Jacopo Fritz, prof. Maarten Baes, ir. Joris Verstappen en Ilse De Looze. De spectaculaire beelden van Andromeda zullen besproken worden in het nieuwe BBC2 programma Stargazing Live op 3, 4 en 5 januari 2011 om 21 uur Europese tijd en zullen rond dezelfde tijd ook verschijnen op de OSHI website (Online Showcase of Herschel Images) van ESA.

De HELGA kaart werdt gemaakt met behulp van de Herschel telescoop. Het Herschel Space Observatory is met zijn 3.5 meter grote hoofdspiegel tot op heden de grootste en meest geavanceerde telescoop die ooit in de ruimte is gebracht. Herschel zendt elke dag beelden naar de Aarde van op 1,5 miljoen kilometer afstand, waarheen het gelanceerd werd in mei 2009 door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Herschel is ontworpen om straling te detecteren in het verre infrarood, een grotendeels ontgonnen gedeelte van het elektromagnetisch spectrum. Met zijn infrarode ogen ziet Herschel de straling van de allerkoudste objecten in het heelal, die nauwelijks zichtbaar licht uitstralen. In het bijzonder kan men in het verre infrarood koude stof- en gaswolken detecteren en de geboorteplaatsen van sterren zien, die in het visuele licht door de aanwezigheid van grote hoeveelheden interstellair stof aan het zicht onttrokken zijn. Link: OSHI-website

Geen opmerkingen: