Sinds zondagmiddag valt er met tussenpozen weer heel wat sneeuw. Iets minder in Vlaanderen dan in Wallonië, waar zwaar vrachtvervoer verboden is. Veel automobilisten zullen zich maandagmorgen op zeer gladde wegen begeven. Wie niet echt de weg op moet wacht beter een paar uur vooraleer te vertrekken. Bovendien hebben winterbanden weinig effect bij dergelijke hoeveelheden sneeuw en ijs. De pechverhelpingsdiensten kregen enkele oproepen binnen van wagens die zich vastreden. Maar het grote probleem komt morgenvroeg als het grote deel van de automobilisten wil starten. Door de bittere koude verliest een batterij snel 50% van haar vermogen. Gezien de grote kans op ongevallen op secundaire wegen is de beste raad voor korte afstanden: ga te voet.
De nieuwe sneeuw zorgt voor grote hinder én vertragingen bij de vervoersmaatschappijen De Lijn, TEC, MIVB en NMBS. Bussen en trams rijden met grote vertragingen of worden ingekort. Bij de NMBS zorgen vooral vastgevroren wissels voor problemen. De meeste luchthavens zijn voorlopig gesloten. Op Zaventem zijn tientallen vluchten vertraagd of geannuleerd, zowat 3.000 reizigers moeten er de nacht doorbrengen. Er komen wellicht nachtvluchten om de gestrande reizigers op Zaventem te evacueren, maar omdat andere luchthavens, zoals Londen, gesloten blijven zullen heel wat passagiers een tweede nacht moeten overnachten. In Groot-Brittannië zijn de temperaturen gezakt tot 20 graden onder nul. Volgens de Britse weerdiensten is de sneeuwval is in 30 jaar niet zo zwaar geweest. Vele honderden ingesneeuwde automobilisten hebben de nacht op de snelweg in hun voertuigen moeten doorbrengen. Ambulancediensten konden de stroom oproepen nauwelijks aan.
In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant rijden geen bussen meer van De Lijn. Door de sneeuwval en gevaarlijke wegen zijn de bussen er sinds 19 uur teruggekeerd naar de stelplaatsen. De trams in Gent en aan de kust blijven wel rijden. In Antwerpen en Limburg is er wel busverkeer, maar met grote vertragingen. In Wallonië rijdt geen enkele bus van het Waalse openbaar vervoer nog uit, en dat zal wellicht ook morgenvroeg nog het geval zijn. De Lijn raadt gebruikers aan de informatie te raadplegen via de website, de radio en het infonummer 070/220.200.
Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt om zo weinig mogelijk de baan op te gaan. De laatste 24 uur werd 2.700 ton zout gestrooid, wat het totaalverbruik voor deze winter al op 37.500 ton brengt. Het gemiddelde zoutverbruik voor de hele winterperiode bedroeg de voorbije 20 jaar zo'n 39.500 ton. Ondanks het werk van strooidiensten verliep het verkeer zondag op heel wat plaatsen erg stroef. Op de Brusselse binnenring tussen Wezembeek-Oppem en Tervuren en vanaf het Leonardkruispunt tot Hoeilaart was er 9 kilometer stilstaand verkeer.
In Groot-Brittannië zijn drie mensen gestorven door het winterweer. Een teenager kwam om bij een ongeluk met een slee en een moeder en haar zoon stierven bij een verkeersongeval. Het land wordt getroffen door de hevigste sneeuwval in december in tientallen jaren, ook de temperaturen zijn erg laag. Als de koude nog even aanhoudt, wordt het de koudste decembermaand sinds 1910. Er heerst ook chaos in het Londense Saint-Pancras station waar de Eurostar treinen toekomen. Zes Eurostar treinen werden zondag geschrapt. De treinen die wel rijden, doen dat met flinke vertragingen. Alle treinen zitten trouwens vol en er zijn geen tickets meer beschikbaar. Ook het treinverkeer in Nederland verloopt niet helemaal volgens het boekje.
Ook Nederland wordt geconfronteerd met soms zeer zware en langdurige sneeuwval. Zondagochtend lag er in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht 20 tot 25 cm sneeuw. In Limburg waren er zondag extreme sneeuwbuien aan de gang. Het KNMI waarschuwt er voor nog meer sneeuw. Het noorden en midden van het land houdt het waarschijnlijk nog droog, dat zegt het KNMI. In Brabant valt er ook nog behoorlijk wat sneeuw, naar verwachting zo’n 5 tot 10 centimeter. Volgens het KNMI kan het ook de komende dagen regelmatig sneeuwen. Het risico van gladheid blijft onverminderd groot. Bovendien gaat het er de komende dagen lokaal streng vriezen.
zondag 19 december 2010
Moeilijke ochtendspits in het vooruitzicht.
Gepost door Guido Van Peeterssen op 13:55
Labels: ochtendspits
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten