donderdag 12 januari 2012

Arboretumtuin vroeger open door milde winter

Arboretum Kalmthout staat bekend om haar winterbloeiende planten. Ieder jaar is het in januari en februari een drukte van jewelste om de spectaculaire bloei van de toverhazelaars te komen bewonderen. Uit heel Europa komen de bezoekers deze unieke bloei bewonderen. Door de milde winter staan veel planten al vroeger in bloei dan gebruikelijk en gaat de tuin uitzonderlijk dit weekend al open voor bezoek.

De arboretumtuin staat al in volle bloei : sneeuwklokjes, helleborus, winterzoet, sneeuwbal, hazelaars, elzen en vele andere planten pronken met hun mooiste bloemen. Doch het bekendst en meest bijzonder zijn de toverhazelaars (Hamamelis). Er groeien er meer dan 120, de grootste collectie van Europa. Ze bloeien met ontelbare friemelbloempjes op de kale takken van de grote struiken in warme kleuren geel, oranje en rood. Vele verspreiden een erg zoete of sterk kruidige en aangename geur. Bij je ticket ontvang je een wandelplattegrond. Op zondag kun je elk uur mee met een gids. Open van 10 tot 17 uur elke dag. De arboretumtuin staat op dit ogenblik al volop in bloei. Sneeuwklokjes, Helleborus, winterzoet, sneeuwbal, hazelaars, elzen en vele andere planten pronken met hun mooiste bloemen, doch het bekendst en meest bijzonder zijn de toverhazelaars (Hamamelis). In het domein groeit de grootste verzameling toverhazelaars van Europa. Er groeien er meer dan 120, waarvan enkele behoren tot de grootste en oudste die gekend zijn. Ze bloeien met ontelbare friemelbloempjes op de kale takken van de grote struiken in warme kleuren geel, oranje en rood. Vele verspreiden een erg zoete of sterk kruidige en aangename geur. Door de milde winter staan vele van deze winterbloeiende planten veel vroeger in bloei dan gebruikelijk. Speciaal daarom gaat de arboretumtuin dit weekend al open voor bezoek. In de tuin is een speciale route uitgestippeld die de bezoekers langs alle winterbloeiende planten leidt. Aan de balie is een wandelplattegrond met de route te bekomen. Op zondag zullen de gidsen van Arboretum Kalmthout ieder uur wandelingen verzorgen.    Ze vertrekken aan de vuurkorf bij de ingang en je hoeft er niet voor te reserveren. 

De verwachtte winterprik die er binnen enkele dagen aankomt is geen pretbederver! Bij de meeste plantensoorten gaan de bloemen stuk zodra de temperaturen rond het vriespunt liggen of zelf onder nul zakken. Niet zo bij de toverhazelaar, die bezit een soort natuurlijk antivries waardoor de vorst er geen vat op heeft. Bovendien rollen de serpentine-achtige bloemblaadjes zich ’s avonds volledig op tot aan de tak, alweer om zich te beschermen tegen de koude. Door de aangekondigde koude kunnen de bezoekers ook langer van de winterbloei genieten. In het algemeen hebben winterbloeiende planten een relatief lange bloeiperiode die soms tot meer dan een maand kan duren! Een relatief koele winter zorgt in het algemeen voor een lange bloeitijd.

Geen opmerkingen: