dinsdag 24 januari 2012

Gentenaar wint Nationale Gedichtenwedstrijd

Deze avond ontving de Vlaming David Troch uit de Gentse deelgemeente Sint-Denijs-Westrem in een afgeladen Amsterdamse Stadsschouwburg 10.000 euro omdat zijn gedicht is uitgeroepen tot het beste gedicht van 2012. Voor deze editie mochten voor het eerst ook de Vlamingen inzenden. En met succes, want niet alleen de winnaar is een Vlaming, er eindigde ook een Vlaamse dichter op de derde plaats. Het succes van de Vlamingen in de hoogste regionen van de wedstrijd is opmerkelijk, daar van de 2.227 dichters die meededen aan deze editie, slechts 314 uit Belgie kwamen. 15 Vlaamse gedichten eindigden in de Top 100. Voor de derde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd werden dit jaar in totaal 10.131 gedichten ingezonden, iets meer dan vorig jaar. De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is de poëzieprijs met de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht en de enige wedstrijd waar alle gedichten anoniem worden beoordeeld. Het winnende gedicht van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd trekt de lezer in al zijn beelden, zijn taal en de opgeroepen sfeer diep de zompige Hollandse klei in. Het lijkt doordesemd van een streng-calvinistisch determinisme en van boerse aardsheid. Knielen op een bed violen. Des te verrassender is het voor de jury, nu blijkt dat met dit gedicht een Vlaming wordt bekroond: ‘wij waren geen jongens'.", aldus Juryvoorzitter Ramsey Nasr.

Over de winnende gedichten
De eerste prijs van 10.000 euro is gewonnen door David Troch uit Sint-Denijs-Westrem (België) met zijn gedicht Wij waren geen jongens. De tweede prijs van 1.500 euro was voor Kate Schlingemann uit het Friese Hartwerd met haar gedicht Bemoeizorg. Hilde van Cauteren uit Hamme (België) heeft de derde prijs van € 1.000 ontvangen voor haar gedicht Carne Vale.

Van de 2.227 dichters die meededen, kwamen er 314 uit België. In totaal zonden de Vlamingen 1.365 gedichten in. De organisatie is blij met de Vlaamse inzenders, en ziet voor volgend jaar kansen om de wedstrijd ook in Vlaanderen tot een jaarlijks terugkerend ‘dichtfeest' te maken, waaraan evenveel Nederlandse als Vlaamse dichters meedoen. De hoge score van de Vlamingen in deze editie zal mogelijk meer dichters uit België inspireren om volgend jaar ook massaal mee te gaan doen.
De 100 beste gedichten zijn door Uitgeverij Augustus gebundeld in ‘De Toverhazelaar ' (ISBN 978 90 457 0538 5). De 3 winnende gedichten zijn tevens gepubliceerd in het januari/februari nummer van het prestigieuze literaire tijdschrift De Gids.

Geen opmerkingen: