zondag 1 januari 2012

Gent swingt het nieuwe jaar in op zondag 15 januari 2012


Op zondag 15 januari 2012 organiseert de Stad Gent van 11 tot 13 uur de traditionele nieuwjaarsdrink op het Sint-Baafsplein. Alle Gentenaars worden uitgenodigd om samen met het stadsbestuur te klinken op het nieuwe jaar. Het Sint-Baafsplein wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een prachtig en sfeervol plein. Gent, stad van kennis en cultuur. Gent, Unesco muziekstad. Gent bruist en swingt. Ook in 2012 zet de Stad Gent haar inspanningen verder om haar levendige en veelzijdige karakter te onderstrepen. De nieuwjaarsdrink geeft op zondag 15 januari 2012 alvast een swingend startschot. Voor de eerste keer kadert zowel het artistiek programma als de decoratieve uitwerking van het Sint-Baafsplein in één thema, namelijk ‘Gent swingt (het nieuwe jaar in)’. Er worden op het Sint-Baafsplein twee podia voorzien. Eén podium aan de kant van het belfort en een tweede podium aan de kant van de Sint-Baafskathedraal.

Programma podium zijde belfort:
11 uur: Nomad Swing opent de nieuwjaardrink
11.03 uur: Nieuwjaarsboodschap burgemeester Daniël Termont
11.15 uur: Nieuwjaarslied door ’t Spelleken van drei kluiten met Pierke Pierlala
11.35 uur: Nomad Swing
De Gentse groep Nomad Swing dompelt het publiek onder in de sfeer van de Savoy Ballroom en de Cotton Club uit de jaren 1920–‘50. Ze brengt een gevarieerd en kleurrijk dansrepertoire met muziek van onder andere Louis Armstrong, Ella Fitzgerald en The Mills Brothers.
12.56 uur: Klokke Roeland door ’t Spelleken van drei kluiten met Pierke Pierlala

Op het podium aan de zijde van de Sint-Baafskathedraal zullen de Dipsy Doodles, een dans- en performance gezelschap gespecialiseerd in authentieke jazzdansen, met hun danskunsten het publiek helemaal terugbrengen naar de jaren 1950. De meisjes van de Evergemse dansschool JAM Centrum zullen een Grease medley brengen.

Programma podium zijde Sint-Baafskathedraal
11.36 uur: Dipsy Doodles
12.11 uur: JAM Centrum
12.16 uur: Dipsy Doodles

Elvis op stelten, twee rolling sisters en jonglerende circusacts zorgen voor nog meer animatie op en rond het Sint-Baafsplein. Presentator MC Frantic Franky praat het programma op swingende wijze aan elkaar.

Klinken op het nieuwe jaar
Oxfam Wereldwinkel schenkt vanuit zestien chalets 30.000 gratis dranken, waaronder koffie, chocolademelk, glühwein, witte en rode wijn, spuitwater, sinaasappel- en worldshakesap, jenever en bieren. Voor de koude dranken voorzien Oxfam Wereldwinkel en Ivago 8.000 herbruikbare bekers. Om de capaciteit van het Sint-Baafsplein niet te overschrijden en het voor de aanwezigen comfortabeler te maken zullen de zestien drankenchalets worden verspreid over het Sint-Baafsplein, de Botermarkt (onder de boompjes voor het infokantoor van de Dienst Toerisme) en de Limburgstraat (naast Sint-Baafskathedraal). Ook het openbaar vervoer zal van 10.30 tot 13.30 uur worden omgeleid zodat er geen bussen of trams langs het Sint-Baafsplein rijden, waardoor het veiliger en aangenamer wordt voor het aanwezige publiek.

Afval inzamelen
Twaalf jongens van Chiro Lourdes zorgen, onder leiding van Ivago, dat het plein tijdens en na de nieuwjaarsdrink netjes wordt gehouden en sorteren het afval op het plein. Onder het motto ‘samen houden we het netjes’ vraagt de Dienst Feestelijkheden ook de medewerking van alle aanwezigen om het afval te sorteren en glazen flessen die van thuis worden meegebracht terug mee te nemen naar huis of in de glasbakken op het plein te werpen.

Breng (opnieuw) je Gentse mokke mee
Om het nieuwe jaar schoon te starten en te houden werd in samenwerking met het Departement Communicatie en Promotie voor de derde keer een ‘mokke’campagne ontwikkeld die ervoor zal zorgen dat er geen afvalrecipiënten zullen zijn van de warme dranken. De Stad Gent roept het publiek op om zijn eigen mok mee te brengen naar de nieuwjaarsdrink. Wie zijn eigen mok niet meeheeft, kan voor 1 euro een nieuwe Gentse ‘mokke’ kopen in de apart voorziene chalets op de Botermarkt en in de Limburgstraat. Na de spreuk van Luc de Vos in 2010 en de tekening van Murielle Scherre in 2011 heeft opnieuw een bekende Gentenaar zijn medewerking gegeven aan dit initiatief. Wie het dit jaar is, wordt die dag onthuld rond 11 uur.

De Dienst Feestelijkheden engageert opnieuw een tolk Vlaamse Gebarentaal. De teksten van het ‘Nieuwjaarslied’ en ‘Boven Gent rijst’ zullen bovendien ter plaatse worden uitgedeeld.
Alle toespraken zullen technisch versterkt worden en zullen dankzij een ringleiding op het centrale gedeelte en voor het groot podium van het Sint-Baafsplein kwalitatief beter hoorbaar zijn voor mensen met een hoorapparaat.  Er wordt bovendien voor het podium een afgebakende ruimte voorzien voor rolstoelgebruikers. In de inkomhal van het NTGent wordt een ruimte ingericht om baby’s te verschonen en borstvoeding te geven. Er worden hiervoor enkele stoelen, tafels, ververskussens en een luieremmer geplaatst.

Geen opmerkingen: