maandag 30 januari 2012

HP bouwt eerste Vlaamse Supercomputer

De Universiteit Gent heeft samen met het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) voor HP gekozen om de eerste Vlaamse Supercomputer te bouwen. De cluster zal meteen het grootste academische rekensysteem zijn in Vlaanderen. Het aangeboden ‘high performance computing’ systeem met een prijskaartje van 4,2 miljoen euro wordt op basis van de Top 500 lijst meteen de grootste supercomputer van België. De Vlaamse Supercomputer wordt gehuisvest in het nieuwe datacentergebouw van de Universiteit Gent. Maar het systeem zal kunnen gebruikt worden door alle onderzoekers in de instellingen van de Vlaamse Associaties Universiteit-Hogescholen en de Vlaamse publieke onderzoeksinstellingen. Mogelijk gaan ook Vlaamse bedrijven er gebruik kunnen van maken.
De supercomputer met RedHat als besturingssysteem zal een piekprestatie hebben van 155 teraflops, wat merkelijk meer is dan de 90 teraflops waarvan in 2010 nog sprake was. HP heeft resoluut gekozen voor de Sandy Bridge technologie van Intel met een totaal van 8500 computerkernen met FDR Infiniband van Mellanox. HP staat ook in voor het netwerkgedeelte en het cluster management. De gespecialiseerde dataopslag wordt geleverd door Data Direct Network (DDN) terwijl Adaptive Computing in staat voor de scheduling software. De datacenter-infrastructuur is van de hand van APC (Schneider Electric).

De Vlaamse Supercomputer zal in productie gaan in de tweede helft van dit jaar. Voor de financiering van het VSC zorgt de Vlaamse Overheid - Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) en de Herculesstichting. Pikant detail is overigens wel dat de verdere structurele financiering van het VSC nog steeds niet rond is. Een gemeenschappelijke begeleidingscommissie van de Vlaamse regering, de Herculesstichting en enkele buitenlandse experts wil een structurele financiering, met een groeipad van 4 miljoen in 2012 tot 10,6 miljoen in 2016.

In mei vorig jaar moest de bevoegde Vlaamse minister van innovatie Ingrid Lieten nog 500.000 euro vrijmaken voor de werkingsmiddelen en de loonkosten van de acht personeelsleden van het VSC. In een antwoord op een parlementaire vraag, antwoordde ze toen dat het EWI en de Herculesstichting de opdracht gekregen hebben om een volledig dossier voor de financiering voor te bereiden. Ook rond het betalen van de uiteindelijke energiefactuur – niet min in het geval van een supercomputer – zijn er nog heel wat vraagtekens. Link: http://www.ugent.be/hpc/nl/vsc/tier1

Geen opmerkingen: