vrijdag 13 januari 2012

Inschrijvingsbewijs van uw wagen blijft populair bij criminelen

In 2010 werden in België 6788 diefstallen van inschrijvingsbewijzen geregistreerd. Die worden in het criminele circuit gebruikt om fraude te kunnen plegen met gestolen wagens of bij de verzekeringenmaatschappijen. Het overgrote deel van deze feiten zou nochtans vermeden kunnen worden door één simpele preventiemaatregel. De Algemene Directie Veiligheid en Preventie van Binnenlandse Zaken werkt daarom samen met de Federale politie op het Autosalon om eigenaars te sensibiliseren hun boorddocumenten steeds uit wagen te nemen.

Wat kunnen dieven doen met jouw inschrijvingsbewijs ?

Uit de cijfers blijkt dus dat het inschrijvingsbewijs nog steeds nuttig is voor criminelen. Ze kunnen dit op verschillende manieren gebruiken om te frauderen.
Een eerste mogelijkheid tot frauderen is het stelen van het inschrijvingsbewijs van een voertuig en het stelen van een soortgelijk voertuig. Vervolgens wordt het voertuig in Frankrijk ingeschreven op basis van de gestolen documenten. De dieven hebben op die manier een voertuig waarvan de documenten in orde zijn en dat ze kunnen verkopen.
Een tweede mogelijkheid is verzekeringsfraude: met de gestolen documenten schrijf je bij de Franse prefectuur het Belgische voertuig in op je eigen naam. Daarna verzeker je ook die fictieve wagen in Frankrijk en enkele weken later geef je het bij de politie aan als gestolen. Na enkele maanden wachttijd betaalt de verzekering uit. Het venijn in de staart van het verhaal zit intussen in België: daar is de eigenaar enkel de boorddocumenten kwijt. Maar intussen heeft de Franse politie het fictieve voertuig ingeschreven in Frankrijk, wel geseind als gestolen in heel de Schengenzone. En vanaf dat ogenblik rijdt een Belg rond met een Schengen-geseind gestolen voertuig.

Hoe diefstal voorkomen?
Heel eenvoudig: door je boorddocumenten steeds uit de wagen te nemen. Simpeler kan niet, maar je moet er wel aan denken als je vertrekt, ze weer bij te hebben. Het is een kwestie van een goede gewoonten aan te nemen die veel leed kunnen besparen. Om de burger hiermee te helpen deelt men op het autosalon gratis een handige boorddocumentenhouder uit op de stand van de Federale politie (Paleis 1 – stand 29). Het is een kleine map waarin alle verplichte boorddocumenten netjes passen zodat een chauffeur in één beweging alle belangrijke documenten bij zich heeft.

Ben je toch slachtoffer van een diefstal?
Doe altijd aangifte van de diefstal van je boorddocumenten. De politie zal het gebruik van het gestolen inschrijvingsbewijs registreren en het zal dus moeilijker zijn om dit document in het autozwendelcircuit te gebruiken. Om de diefstalaangifte en de aanvraag van nieuwe documenten te vergemakkelijken, is het wel handig om thuis copies te bewaren.

Wil je een tweedehandswagen kopen?
Als je een tweedehandswagen wil kopen, controleer dan steeds op www.checkdoc.be  of het inschrijvingsbewijs geldig is en niet overeenkomt met dat van een gestolen document.  Alle burgers kunnen kosteloos en snel gebruik maken van deze toepassing.

Tot slot nog enkele tips om diefstallen van waardevolle voorwerpen en boorddocumenten uit je wagen te voorkomen:

-    Parkeer je wagen op een veilige plaats en sluit ramen en deuren goed af.
-    Laat niets in je auto achter, ook je boorddocumenten niet, en laat dit zien door je handschoenkastje en je kofferzeil open te laten.
-    Verwijder de GPS-houder en veeg de zuignapafdruk uit. Deze afdruk is voor dieven een goede reden om te denken dat er zich een GPS in de wagen kan bevinden.
-    Houd je deuren op slot als je rijdt en leg geen waardevolle voorwerpen zichtbaar op de zetels.
-    Wees waakzaam als men je plots doet stoppen. Zorg dat je altijd nog wat manoeuvreerruimte hebt om door te rijden.
-    Als je in een file staat: let op voetgangers die tussen de auto’s stappen.
-    Gebruik je claxon bij gevaar.
-    Maar denk vooral aan je eigen veiligheid bij mogelijk geweld of gevaar.

Op het autosalon kan je voor de documentenhouder en preventietips terecht op de stand van de Federale Politie (paleis 1 – stand 29).

Geen opmerkingen: