dinsdag 17 januari 2012

OVAM reikt Ecodesign Award PRO 2011 uit.

Vandaag reikt Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege, in het Vlaams Parlement de OVAM Ecodesign Award PRO 2011 uit. Zij zal samen met mevrouw Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM, de prijzen aan de laureaten overhandigen. De OVAM Ecodesign Award PRO voor professionele ontwerpers wordt voor de vierde keer uitgereikt in het kader van de Henry van de Velde Awards voor design, georganiseerd door Design Vlaanderen. Van 18 januari tot en met 25 februari 2012 worden de winnende ontwerpen van de Henry Van de Velde Awards & Labels en de OVAM Ecodesign Awards & Nominaties in De Loketten tentoongesteld voor het grote publiek. De tentoonstelling is gratis toegankelijk van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. Tijdens de uitreiking zal de OVAM ook het nieuwe trefpunt Ecodesign.link voorstellen (www.ovam.be/ecodesignlink). Ecodesign.link wordt het trefpunt voor al wie actief is op vlak van duurzame productinnovatie. Het trefpunt brengt alle OVAM-instrumenten en kennis omtrent ecodesign bij elkaar. De OVAM wil hiermee alle specifieke doelgroepen in de productketen informeren en faciliteren. Daarnaast zal het trefpunt ook innovatieve onderzoeken en proefprojecten omtrent ecodesign voeren.

Om de milieu-inspanningen van onze Vlaamse ontwerpers en bedrijven te belonen, reikt de OVAM jaarlijks de Ecodesign Award PRO uit voor professionelen. Daarnaast organiseert de OVAM jaarlijks de OVAM Ecodesign Award Studenten om ook de toekomstige ecodesigners te belonen. De Ecodesign Award PRO heeft twee categorieën: ‘product op de markt’ (prijs: 4.000 euro en een trofee) en ‘product in ontwikkeling’ (prijs: 2.000 euro). In de categorie 'product op de markt' worden ook nominaties uitgereikt. Bij de beoordeling van de inzendingen houdt de jury vooral rekening met de mate waarin ecodesign wordt toegepast: houdt de ontwerper in zoveel mogelijk fases van de levenscyclus van het product rekening met de milieuaspecten? Criteria om dit te beoordelen zijn enerzijds de evaluatie van de milieu-impact van het product doorheen zijn levenscyclus (functievervulling, grondstofvervanging, materiaalbesparing, procesefficiëntie, distributie, productgebruik, levensduur en productafdanking) en anderzijds de invulling van het concept duurzaamheid via sociale, economische en ecologische aspecten. Daarnaast houdt de jury uiteraard ook rekening met de algemene kwaliteit en vormgeving, het verspreidingspotentieel en het innovatieve karakter van het ontwerp.

Laureaat OVAM Ecodesign Award PRO 2011 in de categorie 'product op de markt':
LWD, a lightweigt functional door demonstrator, ontworpen door Hegge ID.

Het project LWD is een initiatief van Flanders' Drive. Het doel is om in te spelen op de vraag van de automobielsector om lichtere, comfortabele en duurzame materialen toe te passen in de productie van voertuigen. Binnen het project zijn materialen, bewerkingen, technieken en combinaties op een innovatieve manier uitgewisseld, gecombineerd en getest. Het resultaat is een autodeur die 20 procent minder weegt dan een gebruikelijke autodeur.

Laureaat OVAM Ecodesign Award PRO 2011 in de categorie 'product in ontwikkeling':
Solarwind, een trailer uitgerust met zonnecellen voor een elektrische fiets, ontworpen door architect Raf Van Hulle.

De elektrische fiets kent de laatste jaren een enorme opmars. Het gebrek aan bagageruimte op de fiets en de beperkte autonomie van de batterij maken de elektrische fiets minder geschikt voor het afleggen van lange afstanden. Solarwind biedt de oplossing! De trailer biedt extra bagageruimte en is uitgerust met een zonnepaneel dat ervoor zorgt dat de batterij van de elektrische fiets wordt opgeladen en op peil blijft. De jury ziet een groot groeipotentieel in het concept van Solarwind en wil met de geldprijs van 2.000 euro dit project ondersteunen in zijn de verdere ontwikkeling.

Nominatie OVAM Ecodesign Award PRO 2011 in de categorie 'product op de markt':
drinKraantjeswater Karaf ontworpen door Hegge ID.

Met de drinKraantjeswater karaf wil men het gebruik van leidingwater als drinkwater stimuleren. Er werd gekozen voor een iconische en tijdloze vormgeving met als inspiratiebron de grote verscheidenheid aan watertorens in het Limburgse landschap. De karaf is vervaardigd uit porselein en werd dikwandig uitgevoerd om de kans op breken te verkleinen. De karaf werd ontworpen voor de deelname aan de ontwerpwedstrijd 'drinKraantjeswater' georganiseerd door de provincie Limburg, Limburg.net, de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW), de Intercommunale Watermaatschappij IWM en de Bond Beter Leefmilieu.

Geen opmerkingen: