zondag 22 januari 2012

Gedichtendag in Gentse bibliotheken

Op donderdag 26 januari 2012 is het opnieuw Gedichtendag. Het thema van dit jaarlijkse evenement is ‘Stroom’. De Gentse bibliotheken maken er voor deze editie een stromende Gedichtendag’week’ van, met een activiteitenprogramma in de hoofdbibliotheek en twee filialen, met een gratis Maeterlinck poëzieposter voor elke poëzieliefhebber en een poëziewedstrijd voor kinderen. De Gentse bibliotheken presenteren dichters Sylvie Marie, Anneke Brassinga en Bart Plouvier tijdens de week van Gedichtendag.

Sylvie Marie werd bekend als ‘huisdichter’ van Humo. Met haar tweede dichtbundel ‘Toen je me ten huwelijk vroeg’ is ze een van de vijf genomineerden voor de Herman de Coninckprijs. Haar gedicht ‘zoek me. tussen de anderen’ dingt mee naar de publieksprijs. Sylvie Marie, die in Gent woont, is een gedreven dichteres die haar poëzie graag laat horen (voor alle leeftijden):
- op maandag 23 januari 2012 (17 - 18.15 uur) in bib Ledeberg
- op woensdag 25 januari 2012 (15 - 16.30 uur) in bib Zwijnaarde
Meer info over de Herman de Coninckprijs op de website www.boek.be/actie/herman-de-coninckprijs-2012.

Op Gedichtendag zelf, donderdag 26 januari 2012, is de Nederlandse dichteres Anneke Brassinga te gast in de Paarse zetel in bib Zuid (12.30 uur - 13.15 uur). En om 14 uur stelt stadsdichter 2009-2011 Peter Verhelst zijn ‘Dromenboek’ voor aan de pers en het publiek in de Achilles Musschezaal.

Op zaterdag 28 januari strijken schrijver-dichter Bart Plouvier en Les Liseuses Fabuleuses neer in hoofdbib Zuid, om leners van alle leeftijden poëtisch te verwennen (14 - 16 uur). Meer info over Les Liseuses Fabuleuses op de website www.lesliseusesfabuleuses.be

Of ervaar poëzie als nooit tevoren: gedichten in beeld, op muziek, in beweging, door de stem van de dichter zelf. Surf naar de webpagina http://storify.com/jpdh/lees-luister-ervaar-poezie-als-nooit-tevoren of ontdek de Gedichtendagpc op de afdeling Literatuur in bib Zuid (vierde verdieping). Alle activiteiten zijn gratis. Inschrijven is niet nodig.

Maeterlinck100: wandeling en poëzieposter
De Gentse Nobelprijswinnaar Literatuur Maurice Maeterlinck schreef gedichten, poëtische toneelstukken en essays. Maak kennis met de dichter Maeterlinck tijdens een poëtische wandeling door Gent met Jean-Paul Den Haerynck, zelf dichter, medewerker van de bibliotheek en van de website Literair Gent.
- Op zaterdag 28 januari 2012 van 10 tot 12 uur.
- Verzamelen in de inkomhal van de bibliotheek om 10 uur
- Eindpunt op het Sint-Baafsplein om 12 uur
- Gratis. Reserveren verplicht via e-mail bibliotheek@gent.be of tel. 09 266 70 00.
Jongeren kunnen zelfstandig of met de school de Maeterlinck Jongerenpoëzieroute volgen, aan de hand van de brochure ‘Op stap met Meneer Maurice’. Gratis te verkrijgen bij het Poëziecentrum en in elke bibliotheek. Bovendien kan elke poëzieliefhebber een prachtige poster kiezen met een gedicht van Maurice Maeterlinck, vertaald door hedendaagse dichters Frank Pollet, Daniel Billiet en Christophe Vekeman (drie verschillende gedichten).

Waar en wanneer te verkrijgen:
- in de bibfilialen: de hele Gedichtendagweek van maandag 23 tot en met zaterdag
28 januari 2012, zolang de voorraad strekt.
- in bib Zuid: vanaf Gedichtendag donderdag 26 januari 2012 op de afdeling Literatuur (vierde verdieping) en in de jeugdbib. Ook na de Paarse Zetel met Anneke Brassinga op 26 januarien in de inkomhal op zaterdagnamiddag 28 januari 2012.

De vierde verdieping en de jeugdbib hebben nog meer poëziepresentjes in de aanbieding, onder andere brochures van de Kinderpoëzieroute en van de Jongerenpoëzieroute ‘Op stap met Meneer Maurice’. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar die houden van rijmen en zelf mooie gedichten maken, is er een poëziewedstrijd. Schrijf een rijmpje of gedichtje van tien lijntjes rond het thema ‘Stroom’ (bijvoorbeeld water, rivier, energie, zee, enz.). Je maakt kans om het boek ‘De Blauwe Vogel’ (het verhaal van de Gentse Nobelprijswinnaar Maeterlinck, bewerkt door jeugdauteur Do Van Ranst met tekeningen van Carll Cneut) te winnen.

Praktisch
- Voor kinderen van 7 tot 10 jaar
- Rond het thema ‘Stroom’ (rivier, zee, water, energie, enz.)
- Lengte: ongeveer tien lijntjes
- Schrijf je naam, je bibkaartnummer en je e-mailadres of telefoonnummer erbij
- Drop je gedicht in de ‘Stroomdoos’ in jeugdbib Zuid vóór 31 januari 2012

Er worden drie winnaars geselecteerd. De jury van de jeugdbib zal de winnaars bekend maken op woensdag 15 februari 2012.

Geen opmerkingen: