vrijdag 13 januari 2012

An Pierlé wordt Gentse stadscomponist 2012-2013

Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om An Pierlé aan te stellen als stadscomponist voor de periode 2012-2013. Als stadscomponist zal An Pierlé in verschillende muzikale samenwerkingsverbanden ongetwijfeld een grote meerwaarde betekenen voor de muzikale uitstraling van Gent. Ze kan in binnen- en buitenland fungeren als vertegenwoordiger van de Vlaamse pop- en rocksector, een muzieksector waarin Gent onmiskenbaar een leidende rol speelt. In juli 2011 werd ze al in het kader van Gent Unesco Creative City of Music naar Bologna uitgezonden (samen met onder andere Gabriel Rios en Dick Van der Harst). Bologna is ook Unesco Creative City of Music en partnerstad van de Stad Gent. De grote Gentse muziekpartners, sinds 2011 verenigd in de vzw Gent Unesco Muziekstad, speelden trouwens een adviserende rol in de aanduiding van An Pierlé als stadscomponist.

An Pierlé (1974) is een Gentse muzikante die in 1996 bekendheid verwierf in Vlaanderen door haar deelname aan Humo’s Rock Rally, in een frappante verschijning op een zitbal aan de piano. Er volgde een eerste reeks soloconcerten op onder andere de Gentse en Lokerse Feesten, Boterhammen In Het Park, Marktrock 1998, Crossing Borders, Lowlands en Pukkelpop '98. Uiteindelijk duurde het nog drie jaar voordat ze een eigen album ‘Mud Stories’ uitbracht, met twaalf nummers enkel bestaande uit piano (zowel akoestisch als elektrisch) en zang. In 2002 volgde een tweede album ‘Helium Sunset’, dat muzikaal totaal verschilde van haar debuutalbum. Hoewel er nu ook gitaren en drums aan te pas kwamen, bleef de piano toch sterk aanwezig. Pierlé brak ook internationaal door (vooral in Nederland en Frankrijk) en een lange tourperiode volgde waarbij de grote (en internationale) festivals werden aangedaan – Rock Werchter, Pukkelpop, Dour, Les Eurockéennes, Pinkpop, Les Vieilles Charrues, Les Trans Musicales de Rennes enz. Grote Franse clubtours volgden eveneens.

Na vier jaar kwam in 2006 een titelloos album uit onder de naam ‘An Pierlé & White Velvet’. Met deze naamsverandering wilde Pierlé benadrukken dat ze niet langer een singer-songwriter, maar een frontvrouw van een band was; het fragiele meisje op de zitbal was opgegaan in een stevige rockband. De reputatie werd internationaal bestendigd en meer tournees volgden (ook in Zwitserland, Duitsland, Zuid-Afrika, Italië). Tussendoor werd er ook duchtig geëxperimenteerd met orkestprojecten en grote bezettingen (Mons Orchestra, La Symphonietta de Belfort). Haar begeleidingsband (White Velvet) bestaat uit Koen Gisen (gitaar, medecomponist en tevens producer), Klaas Delvaux (cello en basgitaar) en Peter de Bosschere (drums). In 2006 ontving ze een ZAMU-award als beste zangeres van het jaar. In 2010 kwam haar vierde plaat ‘Hinterland’ uit. Ondertussen werkt ze opnieuw aan een soloalbum.

Geen opmerkingen: